Foto: Daniël Roozendaal
actueel

HvA-student Anita Abaisa is Folia's vrouw van het jaar

Redactie Folia,
13 december 2016 - 18:30

HvA-student toegepaste psychologie Anita Abaisa is Folia’s m/v van het jaar. Ze heeft die eer te danken aan haar inzet voor de positie van de zwarte vrouw in Amsterdam en Nederland.

‘Racisme doet gewoon pijn. Klaar,’ zei HvA-student toegepaste psychologie Anita Abaisa eerder tegen Folia. Ze wilde dat zwarte vrouwen in Nederland de gelegenheid werd gegeven om met elkaar te praten over hun ervaringen met racisme en richtte de Facebookgroep ‘Black Ladies Talk’ op. In een jaar tijd sloten zich tienduizend leden aan.

 

Iedere dag plaatst ze een ochtendgroet op de pagina, waarin ze de groepsleden uitnodigt om weer met elkaar in gesprek te gaan. Ze wil een positieve beweging starten, zegt Abaisa. In een jaar dat internettrollen elkaar bestoken met racistische grappen willen donkere vrouwen soms het liefst offline gaan, maar Abaisa creëerde een veilige haven waar juist die vrouwen hun hart kunnen uitstorten.

 

Ook offline brengt Abaisa inmiddels vrouwen bij elkaar. Ze organiseert ‘tea and talks’-bijeenkomsten en deze herfst vond het eerste Black Ladies Talkcongres plaats in het Bijlmerparktheater.

‘Er zijn ongetwijfeld personen gepasseerd’

Hoop
‘We prezen ons gelukkig dat we niet – zoals Time met Donald Trump bij hun person of the year – gedwongen waren iemand op de cover te zetten die vooral verdeeldheid en onvrede vertegenwoordigt,’ schrijft hoofdredacteur Altan Erdogan in zijn commentaar bij het eindejaarsnummer dat vanaf woensdag in de bakken ligt op de UvA en de HvA. ‘Desondanks zal ook dit keer onze keuze de nodige discussie opleveren. Er zijn ongetwijfeld personen gepasseerd.’

 

‘Voor Folia geeft de top 10 vooral hoop, vanwege het feit dat zoveel mensen zich op een positieve manier willen inzetten voor UvA en HvA,’ aldus Erdogan.


Eerder werd bekend dat UvA/HvA-bestuurder Hans Amman; LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout; UvA-onderzoeker Tashina Blom; HvA-docent Jacob Eikelboom; HvA-lector Louise Elffers; HvA-student Pari Ibrahim; AUC-student Matilda Médard en theoretisch-natuurkundige Erik Verlinde de kanshebbers waren voor Folia’s m/v van het jaar.

 

Hun profielen staan samen met een uitgebreid profiel van Anita Abaisa in het eindejaarsnummer van Folia, dat vanaf morgenochtend in de bakken ligt op HvA- en UvA-locaties.

Lees meer over