Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Wie wordt Folia's m/v van het jaar?

Willem van Ewijk,
9 december 2016 - 14:17

In ons eindejaarsnummer, dat woensdag in de bakken ligt, roepen we voor de tweede keer een UvA’er of HvA’er uit tot Folia’s m/v van het jaar. Vorig jaar ging die eer naar UvA-promovendus neurobiologie Sicco de Knecht, die inmiddels hoofdredacteur van ScienceGuide is. Dit zijn de tien kanshebbers van dit jaar, op alfabetische volgorde.

‘Racisme doet gewoon pijn. Klaar,’ zei HvA-student toegepaste psychologie Anita Abaisa eerder tegen Folia. Ze besloot de positie van de zwarte vrouw in de Nederlandse samenleving te versterken en richtte de Facebookgroep ‘Black Ladies Talk’ op. Die groeide in een jaar tijd uit tot een platform van 10.000 leden, dat inmiddels ook al bijeenkomsten organiseerde.

Foto: Vera Duivenvoorden
Anita Abaisa

Hans Amman werd tijdens de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis nog afgeschilderd als de bouwmagnaat wiens vastgoedbeleid de universiteit in diepe financiële problemen had gestort. De bestuurder van de UvA en de HvA ging dit jaar tegen de stroom in en stelde de samenwerking tussen universiteit en hogeschool ter discussie. Daarmee schaarde vrijwel de volledige UvA zich achter Amman, zelfs zijn voormalige tegenstanders.

 

HvA-onderzoeker urban management, en coördinator beroeps- en onderzoeksvaardigheden Dennis van den Berg wordt een ‘stille kracht’ genoemd. Met een petitie die driehonderd keer ondertekend werd doorbrak hij het taboe over de hoge werkdruk aan de HvA.

Foto: Martijn Gijsbertsen
Jarmo Berkhout

Jarmo Berkhout kreeg landelijke bekendheid als een van de leiders van de Maagdenhuisbezetting. Weg met het rendementsdenken, zei student filosofie Berkhout. Dit jaar werd hij voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb. Daarmee laat Berkhout zien dat hij niet alleen tegen de gevestigde orde aan wil schoppen, maar ook bereid is om op andere manieren verandering teweeg te brengen.

 

Tashina Blom werd bij de presentatie van het rapport van de UvA-commissie diversiteit op het podium geroepen. Zonder haar werk had de commissie haar werk niet kunnen doen. Onderzoeksassistent Blom is ook een vaste kracht van universitair opinieplatform De Omslag.

Foto: KRO-NCRV
Pari Ibrahim

Jacob Eikelboom doceert met passie zijn studenten taalbeheersing aan de HvA. Hij hielp dit jaar aan de hogeschool het Platform Inclusie op te richten en gaat het bestuur voorzien van ‘gevraagd en ongevraagd’ advies over zijn diversiteitsbeleid. Eikelboom kennende zal dat geen ‘pappen en nathouden’ zijn.

 

In september sprak Louise Elffers, haar rede uit als lector hoger onderwijs aan de HvA. De doorstroom naar het hbo moest beter. Hogescholen moeten de hand reiken aan doorstromende mbo’ers, die vaak de eerste in hun omgeving zijn die een hogere opleiding gaan doen.

 

Toen HvA-student rechten Pari Ibrahim twee jaar geleden hoorde dat haar volk, de yezidi’s in Irak werd uitgemoord en Islamtische Staat de vrouwen meenam als seksslaaf begon haar engagement. Ze richtte de Free Yezidi Foundation op en groeide uit tot een van de belangrijkste voorvechters van een beter lot voor deze religieuze minderheid in Noord-Irak.

Foto: UvA / Verlinde
Erik Verlinde

Matilda Médard maakte met studiegenoten de Boobie Bible, een boekje met foto’s van blote borsten van studenten van het Amsterdam University College. Door het vrouwenlichaam naakt af te beelden zonder dat daar per se een lading aan kleeft, wilde ze borsten uit de taboesfeer halen. Toen de HvA besloot om Folia’s met blote borsten op de cover op de open dag weg te halen besloot Médard ze, met ontbloot bovenlichaam, alsnog op de HvA uit te delen. Zo ontketende ze een nationale discussie over de seksualisering van het vrouwenlichaam.

 

Een wetenschapper die Einstein van de troon kan stoten mag niet ontbreken in de top tien van het jaar. Erik Verlinde publiceerde na jaren van schaven en nadenken in november eindelijk zijn nieuwe theorie van de zwaartekracht. Behalve Einstein maakt hij daarmee naar eigen zeggen ook donkere materie overbodig.

 

Folia’s m/v van het jaar wordt dinsdag bekend gemaakt tijdens de presentatie van Folia’s eindejaarsnummer in de Amsterdamse Academische Club. Het nummer ligt woensdag in de bakken op de UvA en de HvA.

Lees meer over