Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ten Dam: ‘Hoge opkomst bevordert legitimiteit referendum’
Foto: Daniël Rommens
actueel

Ten Dam: ‘Hoge opkomst bevordert legitimiteit referendum’

Willem van Ewijk Willem van Ewijk,
8 december 2016 - 17:02

Een hoge opkomst bevordert de legitimiteit van het referendum. Door een lage opkomst weet je minder wat er onder studenten en medewerkers speelt. Dit zei HvA-UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam vanmiddag in Folia Live.

Ten Dam werd geïnterviewd over het referendum dat aan de UvA wordt gehouden over democratisering van de universiteit. Tot en met zondag kunnen studenten en medewerkers stemmen over vier bestuursmodellen voor de universiteit, variërend van het blauwe model – het huidige bestuursmodel – tot het groene model, een van onderop georganiseerde universiteit.

 

De modellen zijn voorgesteld door de commissie Democratisering & Decentralisering die na de Maagdenhuisbezetting door het universiteitsbestuur is ingesteld om te zoeken naar de ideale organisatiestructuur voor de universiteit.

 

Tot nu toe hebben nog maar weinig UvA’ers gestemd. Eerder deze week werd bekend dat de opkomst ruim een week voor het sluiten van de stembus onder studenten op 7 procent lag. Van de medewerkers had 22 procent gestemd.

 

(Bekijk hieronder de hoogtepunten uit Folia Live. De tekst loopt door onder de video)

 

‘Als je wil dat onderwijs en onderzoek effectief is, dan moet je het zo laag mogelijk in de organisatie organiseren’

Opkomst

‘Ik hoop dat de opkomst nog een paar slagen oploopt,’ zei Ten Dam. Ze merkte op dat de opkomst ondanks publiciteit en debatten lager ligt dan bij de verkiezingen voor de studentenraden. Die liggen meestal zo rond de twintig procent. 

 

‘Er is een groep die zegt, wij vinden het niet belangrijk. Ja, dat kan,’ zei Ten Dam. Op de vraag of de lage opkomst nog gevolgen heeft voor de legitimiteit van het referendum zei ze: ‘Een hoge opkomst bevordert de legitimiteit van het raadgevend referendum. Met een lage opkomst weet je minder goed welke opvattingen breed gedragen worden.’

 

Ze zei dat het College van Bestuur studenten en medewerkers wil gaan benaderen met de vraag waarom ze niet zijn gaan stemmen. ‘Wisten ze het niet? Waren ze er niet in geïnteresseerd? Of denken ze dat het niets uitmaakt om te stemmen? Dat is voor ons cruciale informatie.’

 

Modellen

Er werden ook nog vragen gesteld over wat het College van Bestuur zelf vindt van de vier bestuursmodellen. Daarop zei Ten Dam dat ze niet te veel op de verschillende modellen in wil gaan. ‘Als je wil dat onderwijs en onderzoek effectief is, dan moet je het zo laag mogelijk in de organisatie organiseren. En wie denkt dat je kwaliteit top-down kunt regelen is niet goed op de hoogte van hoe dingen gaan.’ Maar als het gaat om het nemen van maatregelen die de toegankelijkheid van het onderwijs moeten bevorderen, dan moet je dat centraal regelen, besloot Ten Dam.

 

(Bekijk hieronder de hele aflevering van Folia Live met collegevoorzitter Geert ten Dam)

 

website loading