Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Alex Tess Rutten wil dat CvB uitslag referendum uitvoert

Willem van Ewijk,
2 december 2016 - 11:37

Studentenraadsvoorzitter Alex Tess Rutten roept iedereen op om te stemmen bij het referendum over democratisering aan de UvA. Zelf wilde ze tijdens Folia Live niet zeggen welk bestuursmodel haar voorkeur heeft. ‘Als voorzitter ben ik neutraal.’

De Centrale Studentenraad (CSR) spreekt met één mond en dus wilde zijn voorzitter Alex Tess Rutten donderdag in Folia Live niet zeggen wat ze ging stemmen bij het referendum over democratisering aan de UvA. Het kwam haar op enig onbegrip te staan van het publiek. ‘Kan de CSR niet iets meer duidelijkheid geven over haar voorkeur? Ik heb het idee dat alleen zeggen “ga stemmen” te vaag is,’ schreef oud-studentenraadslid Ilios Willemars in een tweet.

 

Rutten hield voet bij stuk. ‘Binnen de raad geef ik echt mijn eigen mening, maar naar buiten toe spreek ik namens de raad.’

 

Kraken 

Als voorzitter vertegenwoordigt Rutten verschillende partijen in de CSR, die het niet allemaal met elkaar eens zijn. Zo zei fractievoorzitter van de Vrije Student Gerwin Wezelman vorige week nog tijdens Folia Live dat hij een voorkeur had voor het blauwe model, de huidige top-down georganiseerde universiteit. Maar eigenlijk moeten studenten en medewerkers helemaal niet gaan stemmen, omdat het kraken van het Maagdenhuis geen legitiem middel is om een referendum af te dwingen, aldus Wezelman. Humanities Rally partij steunt weer het groene model, de van onderop georganiseerde participatieve universiteit.

 

Wilde je een uitgesproken mening, dan moest je het maar aan een ander fractielid van De Decentralen vragen, zei Rutten. Een vaste woordvoerder hebben die overigens niet. ‘De Decentralen zijn heel decentraal georganiseerd.’

 

(Bekijk hieronder de hoogtepunten uit Folia Live. De tekst loopt door onder het filmpje.)

 

‘Wij gaan ons er als CSR hard voor maken dat ze daadwerkelijk iets met de uitkomst gaan doen.’

Modellen
Sinds vorige week woensdag kunnen studenten en medewerkers kiezen uit vier bestuursmodellen voor de universiteit, variërend van het blauwe model – het huidige bestuursmodel – tot het groene model, een van onderop georganiseerde universiteit. De modellen zijn voorgesteld door de commissie Democratisering & Decentralisering die na de Maagdenhuisbezetting van 2015 werd ingesteld door actievoerders en het universiteitsbestuur om te zoeken naar de ideale organisatiestructuur voor de universiteit.

 

Rutten zei dat het nog maar de vraag is wat het College van Bestuur met de uitkomst van het referendum gaat doen. Eerder zei collegevoorzitter Geert ten Dam dat ‘democratie aan de UvA geen doel op zich is’ en dat ze de raadpleging liever geen ‘referendum’ wilde noemen. ‘Wij gaan ons er als CSR hard voor maken dat ze daadwerkelijk iets met de uitkomst gaan doen,’ zei Rutten.

 

Charter
Tijdens Folia Live ging Rutten ook in op twee andere kwesties die in het referendum aan studenten en medewerkers worden voorgelegd: de Senaat en het Charter. Zie hieronder wat Rutten daarover zei, in de hele aflevering van Folia Live.