Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: HvA
actueel

Bouw Conradhuis hoogst onzeker

Henk Strikkers,
9 september 2016 - 19:12
Deel op

Het bouwen van het Conradhuis is niet de beste optie voor de HvA. Dat was de boodschap van Nico Moolenaar, vicevoorzitter van de HvA, en Willem Baumfalk, decaan van de Faculteit Business & Economie, vanmiddag in een presentatie aan de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR).

Het zou het mooiste en duurzaamste gebouw van een Nederlandse hogeschool moeten worden en kreeg al prijzen voordat er ook maar een steen werd gelegd. Vanaf het moment dat het op de tekentafel ontstond, was het Conradhuis al de parel van de Amstelcampus. Het nieuwe onderkomen van de Faculteit Techniek, dat gepland stond op het braakliggende terrein voor het Kohnstammhuis en het Theo Thijssenhuis op de hoek van de Wibautstraat, staat echter op losse schroeven.

 

De bouw van het Conradhuis zou oorspronkelijk al lang begonnen zijn, maar is al tijden vertraagd, omdat de hogeschool tegen de oorspronkelijke verwachtingen in de laatste jaren te maken heeft met een dalend studentenaantal. Daar komt nog bij dat de Faculteit Techniek, de geplande bewoner van het gebouw die nu nog in de door de HvA gehuurde Leeuwenburg huist, zo snel is gegroeid dat het waarschijnlijk niet in het gebouw zal passen. Door allerlei contracten en voorschriften is het bovendien niet mogelijk om het gebouw te vergroten.

 

Tien miljoen euro

Deze middag hebben Moolenaar en Baumfalk in een briefing aan de medezeggenschapsraad laten weten dat 10 miljoen aan voorbereidingskosten al is uitgegeven. ‘Of we nu bouwen of niet, dat zijn we kwijt,’ zo vat CMR-voorzitter Pieter Claeys de woorden van Moolenaar samen. ‘Je moet dat bedrag wel naast de kosten van de bouw van het Conradhuis zetten,’ zegt Claeys. ‘Dat zou ongeveer 80 miljoen kosten.’ Met dat in het achterhoofd schetsten Moolenaar en Baumfalk verschillende scenario’s. ‘Daarbij hebben ze aangegeven dat het bouwen van het Conradhuis niet hun voorkeur heeft.’

 

(Bericht loopt door onder afbeelding)

Foto: Daniël Rommens
Het braakliggende terrein aan de kop van de WIbautstraat waar het Conradhuis zou moeten verrijzen

Een veel gehoord scenario, dat ook deze middag als optie werd gepresenteerd, is om de Faculteit Techniek te verhuizen naar de Fraijlemaborg en de krimpende Faculteit Business & Economie te verhuizen naar de Amstelcampus. Binnen de Faculteit Techniek zou echter veel weerstand bestaan tegen de verhuizing naar Zuidoost.

 

Instemmingsrecht

Waarschijnlijk wordt volgende week officieel om de mening van de Centrale Medezeggenschapsraad gevraagd. Claeys: ‘Naar mijn mening hebben we daar instemmingsrecht op, omdat het onderdeel uitmaakt van het strategisch huisvestingsplan.’

 

Het College van Bestuur wil eind september een besluit nemen over de bouw van het Conradhuis.