Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Joost Knaap
actueel

Weer dingt VU-student mee naar UvA-scriptieprijs

Dirk Wolthekker,
28 april 2016 - 12:45

De jury van de jaarlijkse UvA-scriptieprijs heeft de shortlist bekend gemaakt van de genomineerde masterscripties. Van elke faculteit is een scriptie genomineerd. De winnaar zal bekend worden gemaakt tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag, die dit jaar plaatsvindt op 4 juni. Net zoals vorig jaar is er weer een VU-student kanshebber.

In totaal hadden zich dit jaar 77 kandidaten gemeld voor de prijs - vorig jaar 65 - waarvan er dus zeven op de shortlist terecht zijn gekomen. De kanshebbers zijn Bastiaan Haak (geneeskunde, AMC), Vivian Wu (tandheelkunde, Acta), Hayo Bart (information studies, FNWI), Oliver Englisch (internationaal & Europees recht, FdR), Mariska de Vries (sociologie, FMG), Pepijn Lewis (wetenschapsfilosofie, FGw) en Stephan Jagau (filosofie van de economie, FEB).

 

VU-kanshebber

Evenals vorig jaar doet er weer een VU-student mee van Acta, namelijk Vivian Wu. In Acta werken de twee tandheelkundefaculteiten van de Vrije Universiteit en de UvA samen. Bij de selectie van voor te dragen scripties maakt Acta ‘geen onderscheid’ tussen UvA- en VU-studenten, liet Acta-decaan Albert Feilzer vorig jaar weten. Vivian Wu was vorig jaar ook al genomineerd voor de ‘VU Onderwijsprijs beste master eindwerk 2014-2015’.

 

Iets vergelijkbaars zou zich in de toekomst ook kunnen voordoen aan de bètafaculteit, waarin de UvA en VU ook intensief samenwerken. FNWI-genomineerde Hayo Bart is overigens gewoon UvA-student. Hij slaagde cum laude met zijn scriptie Information graphs modelling diabetes disease, waarvoor hij een 9,5 kreeg.

 

Pepijn Lewis won met zijn genomineerde scriptie Geenzins verwaarloosbaar: Een eeuw van Nederlands risicobeleid rond overstromingen ook al een prijs, namelijk de Huygens-Descartes Scriptieprijs 2015. Die prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door Gewina, het Belgisch-Nederlandse genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis.
 

Minimaal een 8,5

De UvA-scriptieprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste en meest originele wetenschappelijke prestatie. De prijs is bedoeld als extra bekroning op het universitaire diploma. Alle genomineerden moesten hun diploma hebben behaald tussen 1 april 2015 en 31 maart 2016. Hun scriptie moet zijn beoordeeld met minimaal een 8,5. Er zijn drie prijzen te winnen van respectievelijk drieduizend, tweeduizend en duizend euro. Vorig jaar werd de UvA-scriptieprijs gewonnen door Roosmarijn Goldbach. De winnaar wordt tijdens de slotmanifestatie van de Universiteitsdag in de Oudemanhuispoort bekendgemaakt. Juryvoorzitter is dit jaar Acta-decaan Albert Feilzer.