Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

VU-student onder 13 genomineerden voor UvA-scriptieprijs

Dirk Wolthekker,
6 mei 2015 - 15:23
De jury heeft vandaag de shortlist voor de jaarlijkse UvA-scriptieprijs bekendgemaakt. In totaal zijn er dertien masterscripties genomineerd. De winnaar zal bekend worden gemaakt tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag, die dit jaar plaatsvindt op 6 juni.

De kanshebbers zijn Paula Roxana Bogățan en Cara Luisa Ebert (beiden FEB), Mashya Boon en Marieke Zoodstra (beiden FGw), Roosmarijn Goldbach en Jurn Heinen (beiden FNWI), Wouter Gude en Miriam Hopman (beiden geneeskunde/AMC), Michael Hameleers en Michaela Hubmann (beiden FMG), Alexander de Leeuw en Silvia Rainone (beiden FdR) en Anne Nieuwland (Acta). Er zijn derhalve van alle faculteiten scripties voor het eerst sinds tijden genomineerd.

VU-kanshebber
Voorgaande jaren waren er steeds geen scripties van tandheelkundefaculteit Acta. Acta en het AMC droegen steeds gezamenlijk scripties voor en daarbij viel Acta steeds buiten de boot, omdat er geen masterscripties van hoge kwaliteit werden geschreven. Inmiddels is het nieuwe curriculum van Acta – waarin de masterscripties volgens Acta-decaan Albert Feilzer zeer aan kwaliteit hebben gewonnen – zo goed op weg dat Acta een eigen kandidaat wilde nomineren. ‘Daarbij maken we geen onderscheid tussen UvA en VU-studenten,’ zegt Feilzer.

Een deel van de Acta-studenten is aan de UvA ingeschreven, een deel aan de VU. De genomineerde Acta-student Anne Nieuwland was VU-student. In principe zou een VU-student dus de UvA-scriptieprijs kunnen winnen. Iets vergelijkbaar zou zich in de toekomst kunnen voordoen aan de bètafaculteit, waar ook intensief wordt samengewerkt met de VU.

Minimaal een 8½
De UvA-scriptieprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste en meest originele wetenschappelijke prestatie. De prijs is bedoeld als extra bekroning op het universitaire diploma. Er werden dit jaar 65 scripties ingezonden. Alle genomineerden moesten hun diploma hebben behaald tussen 1 april 2014 en 31 maart 2015. Hun scriptie moest zijn beoordeeld met minimaal een 8½. Er zijn drie prijzen te winnen van respectievelijk drieduizend, tweeduizend en duizend euro. Vorig jaar werd de UvA-scriptieprijs gewonnen door Taco Cohen.

De bekendmaking en uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de slotmanifestatie van de Universiteitsdag in de Oudemanhuispoort. De jury staat dit jaar onder voorzitterschap van Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC en decaan van de Faculteit der Geneeskunde.