Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
opinie

Hee student, ga eens stemmen

Henk Strikkers,
10 mei 2017 - 09:03

Ja, jij, ja, HvA’er. Jij bent er vast ook zo één die nog nooit van de CMR heeft gehoord en die niet weet dat je vanaf 8 mei al kunt stemmen voor de studenten die namens jou knokken voor een betere opleiding, betere gebouwen en lekkerder eten. Jij bent er zeker zo één die niet weet wat de medezeggenschap doet en denkt dat je prima zonder kan. Well, think again.

Wat doet de medezeggenschap voor mij?

Nou, bijvoorbeeld de rustruimtes regelen die de HvA binnenkort opent in het Wibauthuis, de Leeuwenburg en de ­Fraijlemaborg. Dat is een van de tastbaarste resultaten die de medezeggenschap dit jaar voor elkaar heeft gebokst. In 2015 bleek dat veel studenten behoefte hadden aan zulke rustruimtes, maar het bestuur van de HvA weigerde om die ruimtes vrij te maken. Toen de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) zich daar dit jaar mee ging bemoeien kon het bestuur niet meer weigeren. Het gevolg is dat er binnen een halfjaar rustruimtes zijn geopend.

 

Ik ben op de HvA om te studeren en niet om uit te rusten. Doet de CMR ook iets voor mij?

Natuurlijk. De meeste dingen die de medezeggenschap doet hebben met het onderwijs te maken. De CMR stemt bijvoorbeeld ieder jaar over de begroting van de hogeschool. Daarin kan de CMR bijvoorbeeld bepalen of de HvA meer geld moet besteden aan extra docenten, aan betere lessen Engels voor docenten of juist aan meer online middelen om te studeren.

Bovendien heeft de Centrale Medezeggenschapsraad het leven van veel studenten de afgelopen jaren een stuk gemakkelijker gemaakt. Vroeger moest je je op de HvA namelijk los inschrijven voor een vak en een tentamen. Sommige studenten vergaten dat, waardoor ze maanden moesten wachten om opnieuw tentamen te mogen doen. De studenten in de CMR vonden dat onhandig en hebben afgedwongen dat er een nieuw systeem kwam: als je je inschrijft voor een vak ben je automatischHet HvA-bestuur heeft overigens later een uitzonderingspositie verleend aan de Faculteit Onderwijs & Opvoeding. Studenten moeten zich daar nog wel los inschrijven voor tentamens. ook ingeschreven voor het eerste tentamen.

De rustruimtes zijn een van de tastbaarste resultaten die de medezeggenschap dit jaar voor elkaar heeft gebokst

Op mijn faculteit zijn nooit vrije studieplekken. Doet de CMR daar ook iets aan?

Dat is meer iets voor de facultaire medezeggenschapsraad. Iedere faculteit van de HvA heeft een medezeggenschapsraad die onder meer meebeslist over het onderwijs op die faculteit of over dingen die in de gebouwen van die faculteit spelen. Zij mogen bijvoorbeeld meepraten over het starten van nieuwe opleidingen, maar ook over het maken van meer studieplekken.

 

Al die raden functioneren toch prima zonder dat ik stem? Wat is het probleem precies?

Je bent niet de enige student die zo denkt, want de opkomst bij HvA-verkiezingen was de laatste jaren niet zo hoog. Daardoor hebben de raden niet zoveel te zeggen: ze vertegenwoordigen in de praktijk namelijk maar een klein deel van de studenten. Wanneer de medezeggenschap tegen een bestuurder kan zeggen dat ze 50 procent van de studenten vertegenwoordigt komt dat natuurlijk indrukwekkender over dan wanneer ze 10 procent van de studenten vertegenwoordigt.

Het werkt ook omgekeerd: wanneer jij op iemand stemt en je komend jaar een probleem ziet, dan kun je bij de student in de medezeggenschap terecht. Hij of zij kan je dan waarschijnlijk verder helpen naar de juiste persoon of – als het een groter probleem is – dat met het bestuur bespreken.

 

Oké, ik ga wel stemmen. Hoe doe ik dat?

Je kunt tot 19 mei inloggen op kiesmr.hva.nl en dan stemmen voor de CMR en voor je faculteit. Dat is binnen een minuut gebeurd. Bovendien lopen er deze week overal op de HvA studenten rond met tablets, waar je direct op kunt stemmen.

Lees meer over