Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: cc via Flickr
opinie

Op z'n Duits | Liefdeskeerpunten

Linda Duits,
17 februari 2017 - 07:48
Deel op

Afgelopen weekend bracht de Volkskrant een special over de lusten en lasten van online daten. De ongemakkelijkheid, de snelle seks en misschien wel ergens liefde – de bijlage is een must voor iedereen die aan het daten is (handige tips!) en voor iedereen die al duizend jaar in een relatie zit (online daten is veel meer gedoe dan een verkering onderhouden).

Tussen de getuigenissen stond dit pareltje: ‘Nadat we uit eten waren geweest, kwam er een einde aan onze tweede (Tinder-)date. Bij het afscheid nemen vertelde ze dat ze van me hield. Ik ben nog nooit zo voor het blok gezet’.

 

‘Zo voor het blok gezet’ vond ik een nette manier om te zeggen ‘zo hard weggerend’. Na twee Tinderdates is een ik-hou-van-jou veel te snel, dat weet iedereen. Veel te needy. Het afscheid direct na het eten suggereert dat er nog geen seks had plaatsgevonden. Begin daar eerst eens mee, zou ik zeggen.

 

Daters hanteren een ongeschreven code. Rustig aan, niet te snel toenaderen, de boel een beetje afhouden zodat je niet al te gewillig overkomt. Een groot deel van die regels komt voort uit het slettenstigma voor heterovrouwen. Nooit de melk gratis weggeven want dan wil hij de koe niet meer kopen.

Na twee Tinderdates is een ik-hou-van-jou veel te snel, dat weet iedereen

Die Amerikaanse uitdrukking heb ik nooit begrepen. Je gaat toch geen koe kopen als je niet weet hoe de melk smaakt? Je moet toch weten wat voor vlees je in de kuip hebt? Of, platter: wat nou als je je hart verpandt aan iemand die niet lekker sekst?

 

In de wetenschappelijke literatuur worden zulke gebeurtenissen veelzeggend turning points genoemd. Daarna is blijkbaar niets meer hetzelfde. Onderzoek in dit veld laat bijvoorbeeld zien dat wachten met seks verband houdt met samen gelukkiger zijn (dat geldt zowel voor getrouwde als ongetrouwde stellen) en dat eerst je liefde verklaren samenhangt met betere seks (opgevat als minder spijt achteraf). Het probleem met zulke studies is dat ze vrijwel allemaal Amerikaans zijn en alleen maar over heteroseksuelen gaan. Bovendien verklaren de uitkomsten niks, maar reflecteren ze historisch en cultureel bepaalde normen.

 

Hoe je je voelt als iemand na twee dates zegt dat ze van je houdt is niet los te zien van de ongeschreven regels die we over daten hebben. In wit, middenklasse, Christelijk Amerika is zo’n vroege verklaring vast enorm fijn – voor Amsterdamse studenten op Tinderdates ligt dat echt anders.

 

Uiteindelijk draait alles om timing, maar meer dan dat draait het om liefde. Als het goed zit, zit het goed. Dan wil je geen tijd verspillen met gedraai, dan kan je direct met iemand naar bed en meteen laten weten hoe je je voelt. Als het goed zit, dan maakt het niet uit dat het pas de tweede date is. Dan sluit je haar in je armen en leef je nog lang en gelukkig – al was het maar voor even.