Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker
opinie

De Week | De geschiedenis herhaalt zichzelf

Henk Strikkers,
8 november 2016 - 13:13

Met een vergelijking met de bezetting, leert Godwin ons, diskwalificeert elke discussiant zichzelf harder dan Jacques Monasch deze week deed in de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. Schrijver dezes excuseert zich daarom alvast, maar hij ziet aan de UvA een pre-bezettingsscenario opdoemen. De Maagdenhuisbezetting, welteverstaan.

Deze week waren ze er namelijk weer: de demonstranten van Humanities Rally. Getooid met megafoon verstoorden Jarmo’s tweelingbroer Arthur Berkhout en zijn kompanen de opening van het ‘neoliberale gedrocht’ Venture Lab Humanities. Zelfs Rudolf Valkhoff liet zich voor de gelegenheid weer eens zien bij de Geesteswetenschappenfaculteit waarmee hij nog steeds op voet van oorlog verkeert.

 

Een dag eerder besloten alle actiegroepen, waaronder Humanities Rally, met een eenduidig stemadvies te komen voor het aankomende referendum: het verstrekkende groene model. Achter de schermen lijkt de UvA echter alles op alles te zetten om juist alles zoveel mogelijk bij het oude te houden. Meer heeft een Gunning-Godwin-scenario niet nodig.

 

Alhoewel, een beetje extra spanning kan geen kwaad. Om dat nog wat aan te wakkeren bleek uit documenten die deze week openbaar werden gemaakt, dat de UvA in 2005 werd gehackt door de National Security Agency, beter bekend als de NSA, beter bekend als de organisatie die meer over je weet dan jijzelf (ja, ook wat je in je incognito-venster bekijkt naast NRC-artikelen). Verrassend was het dan ook niet dat de UvA niet eens weet had van het feit dat een buitenlandse mogendheid was binnengedrongen in haar computersystemen. Gelukkig had de NSA haar administratie goed op orde: de hack gebeurde op 30 augustus 2005 om 15:57:53 uur.

 

De HvA droomt ervan dat iedere docent zo’n goede administratie heeft, maar schrok deze week abrupt wakker uit haar dutje. Een docent commerciële economie maakte namelijk een administratieve puinhoop van de beoordeling van tentamens die hij de afgelopen vijf jaar had nagekeken. Mogelijk waren er zelfs cijfers verzonnen. De HvA beloofde het direct tot op de bodem uit te zoeken, al dan niet onder druk van de open dag die een dag later op het programma stond. Dat zal een behoorlijke kluif worden: de geschiedenis leert dat studenten die onterecht voldoendes krijgen, niet staan te springen om dat recht te zetten.