Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Nationaal Archief
opinie

‘UvA, verbreek de banden met ontgroenende verenigingen’

3 oktober 2016 - 09:35

Besturen die hun leden willen ontgroenen, moeten niet langer gesteund worden door de universiteit. Dat betogen UvA-studenten Yvo Greijdanus en Jouke Huijzer.

Het recente nieuws over de Groningse studentenvereniging Vindicat atque polit heeft veel universiteitsbesturen opgeschrikt. De colleges van Groningen en Wageningen willen af van ontgroeningen, het college van UvA en HvA nog niet, vertelde een woordvoerder aan Folia. Opmerkelijk, want men kan denken wat men wil over het niveau van de almanakken, over de promiscuïteit van de corpsleden, over hoe genoeglijk het is om mensen uit te schelden en te vernederen, en dat ze dat volgend jaar zelf ook mogen doen, wat u er ook van vindt, de UvA zou dit soort praktijken in elk geval niet moet faciliteren.

 

De UvA ontwikkelt op het moment beleid om te transformeren tot een open en toegankelijke universiteit zoals dat in de eenentwintigste eeuw past. De corpora, daarentegen, blijven juist gesloten, sluiten studenten uit en lijken maar weinig bereid zich in de moderne academische cultuur te schikken.

 

In hoeverre het er bij Amsterdamse tegenhangers van Vindicat, de corpora A.S.C./A.V.S.V. en L.A.N.X. op soortgelijke wijze aan toegaat als in Groningen, is moeilijk te te schatten. Als we de discussies in bijvoorbeeld de NRC, de Volkskrant of het AD meekrijgen, zijn er maar weinig (oud-)leden die van de geschtetste sfeerbeelden opkijken. Wat we meekrijgen van de corpora liegt er niet om. De rector van Vindicat is niet verbaasd van de excessen, alleen dat ze op straat komen.

Vaak worden eerstejaars zelfs fysiek vernederd bijvoorbeeld doordat ze met voedsel(afval) worden bekogeld, dat ze gedwongen worden in de gracht te springen en wie weet wat nog meer, want het overgrote deel vindt achter gesloten deuren plaats

Wie eind augustus door de stad fietst, ziet regelmatig groepjes jongens of meisjes op bruggen en pleintjes in Amsterdam afgeblaft worden door een ouder lid van de vereniging. Vaak worden eerstejaars zelfs fysiek vernederd bijvoorbeeld doordat ze met voedsel(afval) worden bekogeld, dat ze gedwongen worden in de gracht te springen en wie weet wat nog meer, want het overgrote deel vindt achter gesloten deuren plaats. De kennismakingstijd is, alleen al van wat men buiten ziet, institutioneel pesten waar bewoners en bezoekers van Amsterdam onwillekeurig getuigen van zijn.

 

Afzondering

Opmerkelijk genoeg faciliteert de UvA deze verenigingen, bijvoorbeeld doordat de besturen aanspraak maken op het profileringsfonds van deze universiteit om een bestuursbeurs te krijgen. Daar kunnen heel goede redenen voor zijn. Studenten die zich aansluiten bij een corps zoals A.S.C./A.V.S.V. of Lanx, of een andere gezelligheidsvereniging zoals NoNoMes of A.S.S.R., bouwen vriendschappen op en maken deel uit van een oude universitaire traditie. En dat is prima, aan je studietijd moet je immers ook vrienden overhouden..

 

Echter, de studenten die lid worden van de corpora en daar hun vriendschappen opbouwen, zonderen zich tegelijkertijd af van de rest van de universiteit. Zo wordt het de studenten onmogelijk gemaakt de introductieperiode van UvA en HvA, de Intreeweek en Kersvers, mee te maken. Bovendien komen de leden vaak moe en slecht voorbereid in de colleges.

Wij stellen voor dat de UvA de banden met deze ontgroenende verenigingen verbreekt, totdat in ieder geval de vernederende praktijken stoppen en de gedragscode voor de introductietijd wordt nageleefd

Begrijp ons niet verkeerd, ook wij vinden het heel belangrijk dat studenten ruimte krijgen zich te ontplooien naast de studie. De universiteit moet geen fabriek worden waar je zo snel mogelijk doorheen wordt gejaagd. Echter, het streven naar een brede ontplooiing valt moeilijk te rijmen met de sterk hiërarchische en agressieve sfeer binnen de corpora. Wanneer je een reeks incidenten die de afgelopen jaren het nieuws haalde op een rij zet, kun je toch moeilijk concluderen dat de activiteiten van de corpora de UvA verrijken.

 

Geweld
Wie alleen al ‘asc’ intikt op de website van AT5, vindt een waslijst aan voorbeelden. In 2009 drongen ASC’ers de societeit van Lanx binnen en de verenigingen gingen massaal met elkaar op de vuist. Een jaar later is iemand in de Warmoesstraat vol in zijn gezicht getrapt.


Vorige maand bleek nog dat studenten van het ASC betrokken waren bij de sloop van een lantarenpaal. En dat is nog maar één ‘gezeligheidsvereniging’ in Amsterdam.

 

Omdat de verenigingen zich verbonden voelen aan de Amsterdamse universitaire gemeenschap is in 2009 met UvA, HvA, VU en de vertegenwoordiger van Amsterdamse verenigingen, de AKvV, een gedragscode opgesteld. Deze staat in de lijst van regelingen en reglementen op de website van de UvA. Vrijdag heeft Yasha Lange op website van Folia gezegd dat de controle daarop bij de verenigingen zelf ligt. Zes uur slaap per nacht en adequate medische voorzieningen lijken zo vanzelfsprekend, dat zo’n verklaring overbodig lijkt.

 

In de verklaring staat echter dat onder andere ‘Het afdwingen tot vernederende handelingen’ verboden is. De foto’s en video’s van besmeurde nuldejaars in lompen op pleinen in Amsterdam zijn desalniettemin wijdverspreid op internet. De UvA vertrouwt echter nog blind op deze afspraken.

 

Profileringsfonds

De agressieve sfeer wordt mogelijk gemaakt door de bestuursleden van deze verenigingen, de ontgroeningen worden zelfs door ze georganiseerd. Het staat iedere student vrij om lid te worden van welke vereniging dan ook. Als je het leuk vindt om dit allemaal te ondergaan en het later anderen wil aandoen is het blijkbaar de plek voor jou. Besturen die ontgroenen zouden echter niet gecompenseerd mogen worden met publiek geld.

 

Het profileringsfonds van de UvA regelt dat studenten die uitlopen door overmacht of een bestuursjaar, vergoed krijgen. Er wordt gerekend in maanden uitloop en dat is per bestuur vastgelegd. Per maand wordt 275 euro gerekend en het meerkoppige bestuur van het A.S.C./A.V.S.V. heeft 58 maanden te verdelen. Dit kost de UvA jaarlijks dus 15.950 euro.

 

Wij stellen voor dat de UvA de banden met deze ontgroenende verenigingen verbreekt, totdat in ieder geval de vernederende praktijken stoppen en de gedragscode voor de introductietijd wordt nageleefd. Het bestuur zou geen overheidsgeld uit het profileringsfonds moeten ontvangen, tevens zou de rector magnificus van de UvA geen voorwoord meer moeten schrijven in de jaarlijkse studentenalmanak. Daarna kunnen er weer zat eieren door de lucht vliegen.

 

Yvo Greijdanus studeert filosofie aan de UvA en Jouke Huijzer volgt eveneens aan de UvA de Research Master Social Sciences. Samen namen zij in 2015 het initiatief om studentenpartij de Decentralen op te richten.