Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

HvA opent pop-upschaatsbaan op Amstelcampus

Sebastiaan van de Water,
15 februari 2016 - 13:09
Betreft
Deel op

Hij staat er vanaf vanochtend, en zondag wordt hij alweer verwijderd: het ijsbaantje aan het Wibauthof. Schaatsen huren is er gratis. Althans, voor sommigen.

Tien bij vijftien meter groot is ie, het schaatsbaantje op de Amstelcampus. Groot genoeg om een paar pirouettes te maken – al schijnt dat een hele kunst te zijn op kunstijs. Bovendien is de kans klein dat je indruk maakt op veel voorbijgangers. De ijsbaan ligt een beetje verscholen, tussen Café Fest en het Benno Premselahuis.

 

Waarom staat deze schaatsbaan hier opeens? Het is vooral bedoeld ‘als een ontmoetingsplaats met multidisciplinaire netwerkmogelijkheden,’ zegt adviseur campusontwikkeling Angelica Baltus (45). Om studenten van verschillende studies vaker met elkaar in contact te brengen, in gewonemensentaal. Het is de HvA al jaren een doorn in het oog dat haar studenten na college snel weer naar huis gaan. ‘Met evenementen en faciliteiten als deze schaatsbaan willen we studenten meer aan de campus binden,’ legt Baltus uit.

 

Maar voor het de beurt is aan studenten, mogen basisschoolkinderen dagelijks tot 15.00 uur met elkaar ‘netwerken’. Onder begeleiding van HvA-studenten sportmarketing krijgen ze er gymles op schaatsen. ‘We wilden graag wat terug doen voor de buurt. Maar vanaf drie uur is iedereen welkom,’ vertelt Baltus. Al blijken sommigen meer welkom dan anderen. Als je geen student of medewerker van de HvA of UvA bent, moet je twee euro entree betalen.

Curling

Naast een rondje schaatsen, kun je op het Wibauthof komende week ook een potje curling spelen. Een soort jeu des boules op ijs. ‘Een heel leuke sport!’ zegt Baltus nog voor iemand het tegendeel kan beweren. Ze kent het imago van curling. ‘Het heeft niet zo’n coole reputatie, maar ik nodig iedereen uit om het te proberen.’

 

Voor degenen die toch iets anders willen, is er komende vrijdag een alternatief. Studenten sportmarketing organiseren dan een ijshockeytoernooi op het schaatsbaantje.

 

Weg na een week

De onuitputtelijke bron van plezier blijft een week staan. Waarom zo kort? ‘Het is een pilot,’ vertelt Baltus. ‘Na een week gaan we de week de balans opmaken, misschien dat we hem volgend jaar een maand laten staan.’

 

Baltus is ondertussen bezig met andere projecten. ‘Het is mijn werk om voor reuring op de campus te zorgen. Studenten geven zelf aan meer sport en cultuur te willen. In april komen hier bijvoorbeeld weer rollende keukens. Kanen op de Campus noemen we dat. We gaan het dan ook combineren met filmavonden. Dat hebben we alvast Kanen en kijken gedoopt.’

Lees meer over