Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniel Rommens
actueel

Het keukentrapje overleefde zijn eigen rol niet

Dirk Wolthekker,
13 februari 2016 - 10:24

De bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis leverden twee commissies, een subcommissie, een paar ton schade voor de UvA, een Wet Versterking Bestuurskracht en een afgetreden collegevoorzitter op. Een jaar na dato gaat Folia op zoek naar het kleine nieuws van de bezettingen. Vandaag: het keukentrapje van het Bungehuis.

De deuren van het Bungehuis waren in de ochtend van 13 februari 2015 ineens gebarricadeerd. Wie naar binnen of naar buiten ging moest gebruik maken van een mobiele keukentrap die uit de bezemkast van de kantine was gesmokkeld.

 

Vijf treden omhoog voor wie het Bungehuis binnen wilde, vijf treden naar beneden voor weer naar buiten ging. ‘Het was soms best eng op dat trapje,’ zegt Mas Fopma, facultair communicatieadviseur. ‘Af en toe moesten we natuurlijk wel het pand in om spullen of papieren op te halen. De trap op, dat ging nog wel. Maar de trap af was lastiger. Je moest goed kijken waar je je voeten zette. Het was wiebelig en iemand moest hem goed vasthouden om te voorkomen dat hij zou omvallen.’

 

De mobiele keukentrap stond opgesteld onder een raam in de achtergevel van het Bungehuis aan het Singel en was, vanwege de gebarricadeerde deuren, de enige manier om het pand in en uit te komen. De trap, die de bezetters uit de bezemkast van de kantine haalden, werd uiteindelijk voor duizend euro gekocht door de facultaire ondernemingsraad van de Geesteswetenschappenfaculteit. Daarmee konden de bezetters één dag betalen van de dwangsom die hen werd opgelegd.

 

Noorderzon

Maar toen kwamen eerst de ontruiming en toen de opruiming van het Bungehuis. Tijdens de opruiming is de trap verloren gegaan en niemand weet waar hij is gebleven, vertelt Fopma. ‘Hij was uit de bezemkast van de kantine gesmokkeld, maar is verloren gegaan. Niemand weet meer waar hij is. Je zou kunnen zeggen dat de trap zijn eigen rol niet heeft overleefd.’ In de bezemkast van het Bungehuis staat sinds maart 2015 een nieuwe trap te wachten op een volgende bezetting. Bezetters moeten zich wel haasten, want het pand is verkocht.