Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Directeur Allard Pierson Museum bijzonder hoogleraar aan de VU

Dirk Wolthekker,
3 februari 2016 - 14:17
Betreft
Deel op

Taart vandaag in het Allard Pierson Museum, laat directeur Wim Hupperetz weten. ‘Ik ben op 1 februari benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de VU.’

De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG) met als leeropdracht Nederlandse cultuurgeschiedenis, in het bijzonder de studie der voorwerpen. De leerstoel is verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de VU en in ingebed bij het interfacultaire onderzoeksinstituut CLUE+. De leerstoel bestaat sinds 1990 en werd eerder bekleeed door onder meer Wim Vroom en Susan Legêne. Hupperetz  is benoemd voor vijf jaar, maar blijft gewoon directeur van het APM. In het bestuur van het KOG zit onder meer Charlotte van Rappard-Boon, die vorig jaar werd benoemd tot eredoctor aan de UvA.

 

Brug naar museumpraktijk

Hupperetz zal in zijn hoedanigheid als bijzonder hoogleraar een brug slaan tussen academische studie en de praktijk van het museumwerk, zegt hij. ‘Ik ga onderzoek doen naar voorwerpen en collecties als cultuurhistorische bron, met oog voor wetenschappelijke ontwikkelingen in de kunst-, cultuur- en erfgoedsector. Dat moet leiden tot wetenschappelijke publicaties en mogelijk ook andere resultaten, zoals tentoonstellingsconcepten of documentaties.’ Ook zal Hupperetz een bijdrage gaan leveren het ontwikkelen van onderzoeksprogramma’s, het genereren van onderzoeksfinanciering en het begeleiden van promovendi. Daarnaast gaat hij aan UvA en VU master onderwijs verzorgen.

 

Lees hieronder een portret met Wim Hupperetz dat Folia in 2013 maakte.

Lees meer over