Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: YouTube - still
actueel

André Nollkaemper nieuwe decaan rechtenfaculteit

Dirk Wolthekker,
27 januari 2016 - 13:31

Hoogleraar internationaal publiekrecht en lid van het Permanente Hof van Arbitrage André Nollkaemper wordt de nieuwe decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Hij volgt in die functie Edgar du Perron op die na tien jaar vertrekt naar de Hoge Raad. Nollkaemper kan volop aan de slag: de faculteit moet de komende jaren vijf miljoen bezuinigen.

André Nollkaemper (53) heeft al een respectabele loopbaan achter de rug in onderwijs en wetenschap binnen en buiten de UvA. Hij werd geboren in Den Haag, studeerde politicologie en rechten in Rotterdam en promoveerde daarna cum laude in Utrecht op een onderzoek naar grensoverschrijdende watervervuiling.

 

Hij is sinds 1998 hoogleraar aan de UvA, aanvankelijk op de leerstoel volkenrecht en internationale betrekkingen. Het jaar daarop richtte hij het Amsterdam Center for International Law (ACIL) op, waarvan hij sindsdien ook directeur is. Sinds 2001 is hij hoogleraar internationaal publiekrecht en tussen 2010 en 2013 combineerde hij dat met een vicedecanaat onderzoek aan de rechtenfaculteit. Sinds 2012 is hij lid van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. Naast zijn lidmaatschap van het Permanente Hof van ArbitrageHet Permanente Hof van Arbitrage is een organisatie in Den Haag die landen vrijwillig kunnen inschakelen om een geschil te beslechten. Zij kiezen uit een grote groep van leden vier arbiters die de zaak behandelen. in Den Haag is Nollkaemper onder meer extern juridisch adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken. Als volkenrechtspecialist is hij nauw betrokken geweest bij de procesvoering en advisering rond volkenrechtelijke strafzaken, onder meer bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het speciale Hof voor Sierra Leone, de buitengewone Kamers in de gerechten van Cambodja en het Joegoslaviëtribunaal.

 

Wetenschap

Nollkaemper heeft de afgelopen jaren in promotiecommissies gezeten van verschillende buitenlandse universiteiten, waaronder Oxford en Cambridge. Twee jaar geleden was hij aan de UvA erepromotor van de internationaal vermaarde volkenrechtspecialist James Crawford. Nollkaempers lijst van wetenschappelijke publicaties is lang; hij heeft bovendien verschillende (hoofd)redacteurschappen bekleed van wetenschappelijke publicaties op het gebied van het internationaal en Europees recht. Zo was hij enige tijd hoofdredacteur van Netherlands Yearbook of International Law en is hij nog steeds hoofdredacteur van International Law and Nationa Legal Orders Series.

‘Ik ga ervan uit dat alles beter functioneert op REC, maar mooi vind ik anders’

Bezuinigen en verhuizen

Het bestuurlijke leven aan de rechtenfaculteit zal de komende jaren al zijn aandacht opeisen: Nollkaemper moet de rechtenfaculteit grootscheeps reorganiseren. Vertrekkend decaan Du Perron heeft daartoe vorige maande de aanzet gegeven met een startnotitie, die overigens grotendeels al was ingevuld. Uit de notitie bleek dat er tot 2018 vijf miljoen moet worden bezuinigd, waarvan bijna de helft op wetenschappelijk en ondersteunend personeel. Daarnaast verdwijnen er naar alle waarschijnlijk zes instituten. De nieuwe decaan moet die bezuiniging realiseren.

 

Naast bezuinigingen staat er ook een verhuizing op de agenda: de nieuwe decaan zal vooralsnog een bestuurskamer innemen in de Oudemanhuispoort, maar dat zal hooguit anderhalf jaar duren, want de faculteit verhuist naar een splinternieuw pand op de Roeterseilandcampus (REC). ‘Ik ga ervan uit dat alles beter functioneert op de nieuwe locatie, maar mooi vind ik anders,’ zei Nollkaemper eind 2014 in een interview met Amsterdam Balie Bulletin. Toch zal hij eraan moeten geloven: de verhuizing naar REC staat gepland voor 2017.

Foto: UvA
Vicedecaan Marjoleine Zieck wordt drie maanden waarnemend decaan

Vicerector

Du Perron was het afgelopen jaar naast decaan óók vicerector van de UvA en belast met de democratiseringsagenda. Nu die agenda is geformuleerd en de beide commissies van onderzoek aan het werk zijn, zal die functie na het vertrek van Du Perron waarschijnlijk weer worden opgeheven. Nollkaemper zal die functie in elk geval niet overnemen. Opvallend is dat hij zich in de hele democratiseringsdiscussie van 2015 niet heeft laten horen. Overigens was hij een deel van dat jaar voor onderzoeksdoeleinden in New York, waar hij Senior Global Research Fellow was aan de New York University School of Law. Nollkaemper is getrouwd met advocaat en UvA-hoogleraar Liesbeth Zegveld, ook werkzaam aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waar zij ad personamEen ad personam-leerstoel is een leerstoel die specifiek is gekoppeld aan een persoon. In dit geval aan Liesbeth Zegveld. de leerstoel War Reparations bekleedt.

 

In de nieuwe ‘gedemocatiseerde UvA’ is aan de benoeming van Nollkaemper een uitgebreid medezeggenschapstraject voorafgegaan. Zowel de facultaire studentenraad als de ondernemingsraad zijn akkoord gegaan met Nollkaempers benoeming. Rector magnificus en waarnemend collegevoorzitter van de UvA Dymph van den Boom is dan ook in haar nopjes. ‘André Nollkaemper heeft vele kwaliteiten. Hij is een uitmuntend jurist en wetenschapper en bekleedde daarnaast met succes tal van adviesfuncties. Hij kent de rechtenfaculteit van binnen en van buiten. Ik ben dan ook zeer verheugd dat hij de faculteit gaat leiden.’

 

Nollkaempers benoeming gaat in op 1 mei 2016 en is voor een periode van vijf jaar. Tot 1 mei zal vicedecaan onderwijs Marjoleine Zieck het decanaat waarnemen.