Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Radboud Winkels is sinds kort dean van PPLE
actueel

CvB betaalt interdisciplinaire studie PPLE uit voorinvesteringen leenstelsel

Dirk Wolthekker,
14 oktober 2015 - 08:49

De interdisciplinaire opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) is vorig jaar opgestart vanuit drie faculteiten, maar de formele zeggenschap over de opleiding is bij één faculteit neergelegd: de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Als gevolg daarvan betaalt de Faculteit der Maatschappij & Gedragswetenschappen (FMG) er vooralsnog niet aan mee en moet het CvB bijpassen.

Een en ander valt op te maken uit de concept-Kaderbrief 2016 van het CvB. Daarin staat onder het kopje ‘Strategische investeringen’ (tabel 22), dit zijn investeringen die door het CvB worden gedaan en niet door de faculteiten, de post PPLE opgenomen voor 1,6 miljoen euro. In het nog lopende kalenderjaar 2015 doet het CvB strategische investeringen ten behoeve van PPLE ter waarde van 1,4 miljoen. Ook in 2017 en 2018 stort het CvB flink geld in PPLE.

 

De bedragen worden volgens dezelfde tabel gefinancierd uit de Voorinvestering Wet Studievoorschot. Door de invoering van deze wet – waarmee de basisbeurs werd afgeschaft – komt er vanaf 2018 vanuit Den Haag geld vrij voor de kwaliteit van het onderwijs. Universiteiten hoeven echter niet tot die tijd te wachten: ze kunnen het geld uit eigen middelen voorschieten. De zaak wekte maandag tijdens het Academisch Uurtje verbazing bij enige Asva-leden, die er steeds vanuit waren gegaan dat de faculteiten – en dus ook de FMG - de kosten van PPLE zouden ophoesten en niet het CvB.

'Ik verwacht dat een nieuwe decaan FMG de financiering van PPLE zal rechttrekken en gewoon mee zal betalen.'

Bestuursmodel

De inmiddels vertrokken FMG-decaan Edward de Haan had bij de oprichting van de PPLE liever een ander besturingsmodel gezien – namelijk een model waarbij de drie decanen gezamenlijk zeggenschap hadden gekregen over de opleiding. Toen bleek dat het anders uitpakte tekende hij het convenant tussen de deelnemende faculteiten – ook de economiefaculteit doet mee – niet en dus betaalt FMG (nog) niet mee. Dat deel wordt vooralsnog door het CvB overgenomen. PPLE-dean Radboud Winkels zegt in een reactie: ‘Ik verwacht dat een nieuwe decaan FMG de financiering van PPLE zal rechttrekken en gewoon mee zal betalen.’ De benoeming van een nieuwe FMG-decaan wordt eind oktober of begin november verwacht, zo bleek maandag ook tijdens het Academisch Uurtje.

 

Volgens dezelfde tabel 22 van de concept-Kaderbrief 2016 doet de UvA volgend jaar een totale strategische investering van iets meer dan 9 miljoen euro, waarvan 6 miljoen uit de voorinvestering Wet Studievoorschot. Van dat laatste bedrag gaat dus 1,6 miljoen naar PPLE.