Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

AMC ontvangt meer dan honderd patiënten na ontruiming VUmc

8 september 2015 - 13:34
Betreft
Deel op

Het is alle hens aan dek bij Academisch Medisch Centrum nu het VUmc door wateroverlast wordt ontruimd. Een aantal pasgeboren baby's en patiënten die complexe zorg nodig hebben zijn aangekomen. Doordat het AMC nu ook het enige academische ziekenhuis én enige traumacentrum in de regio is, kunnen echter niet alle lege bedden direct worden gevuld.

Nu het VUmc wordt ontruimd door wateroverlast na een gesprongen waterleiding deze ochtend, hebben de ziekenhuizen in de regio en academische ziekenhuizen elders in het land de taak op zich genomen om ongeveer 340 patiënten van het VUmc te huisvesten. 'Voor zover ik weet ontvangen we vijf hartpatiënten, vijf te vroeg geboren kinderen van de afdeling neonatalogie, zeven kinderen van de intensive-care afdeling en twee of drie kinderen met kanker,' vertelt AMC-woordvoerder Marc van den Broek.

 

Dat is echter niet het enige wat het AMC merkt van de evacuatie en sluiting van het VUmc. Van den Broek: 'We hebben de afdeling spoedeisende hulp en intensive care opgeschaald, met meer bedden en meer personeel.' Daarnaast heeft het AMC als enige actieve traumacentrum en academisch ziekenhuis in de regio nu een extra verantwoordelijkheid. 'Dat betekent dat we altijd bedden moeten vrij houden voor calamiteiten en we dus niet al onze plekken direct kunnen vergeven.'

 

Laboratoriumonderzoek

De academische taken van het VUmc, waaronder het lopende laboratoriumonderzoek, wordt ook door het AMC overgenomen. Datzelfde geldt voor alle bestellingen die het VUmc heeft gedaan, die worden nu bij het AMC bezorgd.

 

Meer dan een meter water

Het VUmc wordt op dit moment ontruimd nadat er deze ochtend een waterleiding sprong in de Van der Boechorststraat. Het lek in de leiding is inmiddels gedicht, maar drie verdiepingen van het VUmc staan nog blank. Het mortuarium en het ketelhuis zijn bovendien ontoegankelijk; er staat meer dan een meter water. Door al dat water is de stroom- en watervoorziening van het ziekenhuis niet betrouwbaar genoeg om open te blijven.

 

De evacuatie duurt naar alle waarschijnlijkheid tot middernacht, omdat slechts één lift in het negen verdiepingen tellende gebouw nog werk. Het is nog onduidelijk hoe lang het VUmc vervolgens gesloten blijft, Wouter Bos vertelde BNR Nieuwsradio dat het waarschijnlijk om dagen gaat.

 

Acta ontspringt de dans

Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta), de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van de UvA en de VU, ligt op een steenworp afstand van VUmc, maar heeft vandaag geluk. Woordvoerder Wrister Grommers laat weten dat men geen overlast ondervindt van de gesprongen waterleiding en zelfs de garage op dit moment nog kurkdroog is.

Foto: Daniël Rommens
AMC-directeur Marcel Levi staat de pers te woord.

Volgens AMC-directeur Marcel Levi worden er in totaal 125 tot 150 patiënten opgevangen door het AMC. De capaciteit van het AMC is daarvoor op dit moment voldoende, des te meer omdat het VUmc haar eigen personeel meestuurt.

 

Lees meer over