Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Gunning toch president-commissaris Schiphol

Willem van Ewijk,
28 augustus 2015 - 11:22

Louise Gunning, voormalig collegevoorzitter van de UvA en HvA, wordt toch de nieuwe president-commissaris van de Schiphol Groep. Ze zal per 1 september beginnen bij het bedrijf, dat naast Schiphol ook eigenaar is van de vliegvelden van Rotterdam, Eindhoven en Lelystad. Eerder dit jaar bedankte Gunning nog voor de functie.

Vorig jaar trad Gunning toe tot de raad van commissarissen van Schiphol. Het was de bedoeling dat Gunning, die geldt als een ervaren bestuurder, in april president-commissaris Anthony Ruys zou opvolgen. Maar Gunning zag hiervan af naar aanleiding van de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis. De collegevoorzitter wilde al haar tijd besteden om de problemen aan de UvA het hoofd te bieden.

Nu neemt ze, met een klein halfjaar vertraging, toch plaats op de stoel van Ruys. De acht commissarissen van Schiphol hebben gister besloten dat er geen reden meer is om de benoeming tegen te houden. Louise Gunning wilde gisteren nog niet reageren op haar benoeming. Tegenover NRC Handelsblad zei ze gewoon ‘aan het werk’ te willen gaan.

Louise Gunning trad in april dit jaar af als collegevoorzitter van de UvA en de HvA, nadat de medezeggenschapsraden aan de UvA het vertrouwen in haar hadden opgezegd. Gunning besloot daarop haar oude rol als universiteitshoogleraar gezondheid en maatschappij weer op te nemen, een functie waarin ze in 2010 werd benoemd. ‘Vanaf vandaag zal ik mij vol toewijding inzetten voor mijn rol als universiteitshoogleraar. Ik trek mijn toga weer aan,’ zei Gunning destijds. President-commissaris bij Schiphol is een nevenfunctie. Louise Gunning zal haar hoogleraarschap kunnen blijven vervullen.