Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Louise Gunning trekt haar toga weer aan

Dirk Wolthekker,
20 april 2015 - 12:13
De vertrokken collegevoorzitter Louise Gunning heeft voor het eerst gereageerd op haar vertrek. Hoewel: echt vertrokken is ze niet. Ze is vanaf vandaag weer beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Vandaag blijkt dat ze alleen haar ontslag heeft ingediend als collegevoorzitter, maar niet als universiteitshoogleraar gezondheid en maatschappij. Die functie kreeg ze in 2010 toen ze het AMC verliet om voorzitter te worden van de Gezondheidsraad. Sinds ze in 2012 collegevoorzitter was maakte ze geen gebruik meer van haar hoogleraar-titel.

Als universiteitshoogleraar binnen de sociale geneeskunde – in het bijzonder Public Health – zal Gunning de vertaalslag maken van wetenschappelijke inzichten naar de actuele maatschappelijke discussies over vraagstukken als welvaartsziekten, de vergrijzing en de kosten van de gezondheidszorg. ‘Vanaf vandaag zal ik mij vol toewijding inzetten voor mijn rol als universiteitshoogleraar. Ik trek mijn toga weer aan,’ zegt Gunning.

Over haar vertrek als voorzitter van het college van bestuur van UvA en HvA zegt ze in een korte reactie nog: ‘Het is belangrijk dat de modernisering die in gang is gezet alle tijd en ruimte krijgt. In een universiteit past het om rationele overwegingen de basis te laten zijn van moeilijke keuzes. Ik wens de academische gemeenschap toe dat de onderlinge samenwerking tussen de UvA, HvA en VU verder gestalte krijgt. Ik heb me daar tijdens mijn bestuursperiode zeer voor ingespannen en gezien dat initiatieven vanuit onderwijs en onderzoek vruchtbare resultaten opleveren.’

Aangezien Gunning weer aan de slag gaat bij de UvA, zal zij ook geen vertrekpremie, gouden handdruk of andersoortige bonus ontvangen.