Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Met een goed dieet kunnen ouderen langer thuis blijven wonen’

Flora Woudstra Hablé,
16 november 2017 - 10:24

Volgende maand reikt de HvA de Research Awards uit voor het beste onderzoek van de hogeschool. Wij spreken deze week elke dag met de genomineerden. Vandaag Jantine van den Helder met haar onderzoek Vitamine.

Onderzoek Vitale Amsterdamse ouderen in de stad: Vitamine

 

Wat is er onderzocht? Of ouderen met behulp van een thuistrainingsprogramma langer gezond en zelfstandig kunnen blijven. De training wordt digitaal ondersteund en gecombineerd met eiwit­rijke voeding om het effect te optimaliseren.

 

We spraken met Jantine van den Helder (30), bewegingswetenschapper. Ze is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat gewichtsmanagement, en coördinerend onderzoeker van het project Vitamine, waarbij drie HvA-faculteiten zijn betrokken.

 

‘Dit onderzoek gaat in de toekomst echt iets opleveren. Ouderenzorg is een maatschappelijke kwestie, en we kunnen zorgen dat ouderen langer vitaler blijven en daarmee langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat levert een verlaging van de zorgkosten op.

‘Ik ben zelf dit jaar dertig geworden, en vanaf je dertigste start de aftakeling’

Als je voor ouderen een optimale eiwitopname creeërt, zorg je dat de achteruitgang van hun spiermassa bestreden wordt. De ouderen krijgen geen gekke supplementen – ze worden gecoacht door voeding & diëtetiekstudenten die letten op hun voedingspatronen.

 

Daarnaast krijgen de ouderen een tablet in bruikleen waarmee ze oefeningen kunnen doen, en kunnen aangeven hoe moeilijk elke oefening was. Een student coacht ze de eerste zes maanden in het gebruik van de tablet.

 

Binnen de hogeschool is dit een van de grootste projecten waarbij studenten van verschillende achtergronden samenwerken, niet veel onderzoeken hebben dat. Daarnaast leren mijn studenten hoe ze met ouderen samenwerken. De combinatie tussen onderzoek en onderwijs komt dus goed bij ons naar voren.

 

De kracht van ons team is dat we een afspiegeling zijn van de gemiddelde hbo-klas. We zijn een diverse groep, onze studenten hoeven niet excellent te zijn. Wel gemotiveerd en bereid samen te werken.

 

Ik ben zelf dit jaar dertig geworden, en vanaf je dertigste start de aftakeling. Ik weet dat wat ik nu ontwikkel voor mijzelf uiteindelijk ook heel nuttig zal zijn. Maar voorlopig nog even niet!’

Lees meer over