Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Lars Vierbergen
actueel

HvA-studenten maken gezonder eten voor AUC-kantine

Bart Lichtenveldt,
10 mei 2017 - 11:41

Kantines op de HvA en de UvA verkopen te veel ongezond eten, blijkt uit onderzoek van HvA-studenten Tessa Akerboom en Cindy Dinjens. Sinds dinsdag 2 mei kun je in de kantine van het Amsterdam University College producten kopen die volledig door hun collega’s Lars Vierbergen en Kjelld van Essen ontwikkeld zijn.

In de kantine van het AUC zijn momenteel negen verschillende Food Lab-producten te koop, maar let wel: op is op. Tot in ieder geval eind mei wordt elke dinsdag de voorraad aangevuld. Er zijn twee burgers; een van linzen en een van kikkererwten, bloemkoolpiccolini’s en een cool beans salad. Bij de zogenoemde impulsaankopen bij de kassa vind je nog drie ‘Zoetekauw’-producten: appelkaneelringen, mangokrullen en bananenbrood. De producten onder de merknaam Food Lab zijn een aanvulling op het huidige assortiment van de cateraar Cormet, maar vallen allemaal binnen de richtlijnen van de schijf van vijf.

Foto: Lars Vierbergen
De linzenburger

Afstudeerproject

Voeding & diëtetiekstudenten Lars Vierbergen en Kjelld van Essen zijn dit jaar met hun afstudeerproject bezig, dat gaat over verantwoord voedsel. Uit een poule van recepten en ideeën van projectgroepen van eerste- en tweedejaarsstudenten hebben ze een assortiment aan voedingsmiddelen ontwikkeld die een gezondere keuze zijn dan de meeste producten die momenteel in de kantines van de UvA en de HvA te koop zijn. ‘Dat geldt overigens ook voor bijna alle supermarkten,’ zegt Vierbergen, die zich daarmee beroept op onderzoek van zijn medestudenten. ‘Het is echt niet erg af en toe suiker binnen te krijgen, alleen de verhouding in het assortiment is momenteel scheef: tachtig procent valt niet binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat kan anders.’

Foto: Lars Vierbergen
De mangokrullen

En dus zetten de studenten het Food Lab op; een door studenten gerunde keuken op de Dr. Meurerlaan. ‘Elke dinsdagochtend maken we daar producten die dezelfde dag nog naar het AUC worden gebracht,’ vertelt Van Essen. Een maand eerder begon de verkoop van de producten op de Dr. Meurerlaan zelf. En dat was een succes. ‘De burgers waren vrij snel uitverkocht.’ In overleg met Cormet wordt er momenteel gekeken naar uitbreiding van de samenwerking.

Foto: Lars Vierbergen
Kjelld van Essen bakt de burgers

De producten van de studenten zijn nu alleen te koop op de Dr. Meurerlaan en het AUC. In de aanbesteding is ruimte gecreëerd om dit soort projecten op twee locaties te laten plaatsvinden. Facility Services heeft gevraagd of het bij het AUC kon. Momenteel wordt er gekeken of opschaling van het Food Lab mogelijk is en wordt er gewerkt aan een plan om het mini-bedrijfje draaiende te houden als Vierbergen en Van Essen minder tijd hebben om alles zelf te doen; er moet ook nog een scriptie worden geschreven. ‘Maar als wij dit al kunnen opzetten, moet dat zeker mogelijk zijn,’ lacht Van Essen.