Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: WHO-poster (US Library of Congress)
actueel

HvA-student besmet met open tuberculose

Willem van Ewijk,
7 maart 2017 - 09:50

Een student van de HvA-opleiding Human Resource Management heeft tuberculose (tbc) opgelopen. Hij heeft waarschijnlijk minimaal één andere student besmet. Dit meldt de HvA op haar intranet.

De student slikt medicijnen en is niet meer besmettelijk, aldus de HvA in een verklaring. De GGD heeft studenten en docenten die in contact zijn geweest met de student, die op het Wibauthuis studeerde, hierover geïnformeerd. Ze zijn uitgenodigd voor een tbc-onderzoek bij de GGD.

 

Daaruit bleek dat ook een andere student de tuberculosebacterie heeft ingeademd. Hij is drager van de bacterie maar is zelf niet ziek en kan anderen niet besmetten. Een antibioticakuur moet er nu voor zorgen dat de bacterie hem niet alsnog ziek maakt.

 

De GGD zal in de komende twee weken ook andere studenten uit de klas van de student uitnodigen voor een onderzoek. Pas als de resultaten van dat onderzoek daar aanleiding toe geven zal het onderzoek worden uitgebreid.

 

Duizend besmettingen per jaar

Tuberculose is een ernstige infectieziekte van de longen en is tegenwoordig met behulp van antibiotica goed te behandelen. In Nederland komt de ziekte niet vaak meer voor: er zijn jaarlijks om en nabij de duizend besmettingen. Tbc bestaat in twee vormen: open tbc en gesloten tbc. Wanneer de bacteriën zich in het slijm van de longen hebben gevestigd spreekt men van open tbc. Dit is de besmettelijke variant. Wanneer de bacteriën niet in het zogenaamde sputum zitten gebruikt men de term gesloten tbc. Dit is niet besmettelijk en dragers worden hier ook niet ziek van.

 

Naar schatting sterven er door een gebrek aan antibiotica dagelijks duizenden mensen aan tbc. Vooral in China, India en Indonesië maakt de ziekte veel slachtoffers.

 

Lees meer over