Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kremlin
actueel

UvA'ers roepen op tot hulp aan Turkse academici

Willem van Ewijk,
14 februari 2017 - 15:24

Al meer dan honderd werknemers van de Universiteit van Amsterdam hebben zich solidair verklaard aan de academici die vorige week in Turkije zijn ontslagen. De UvA-medewerkers hebben een open brief ondertekend waarin ze de academische wereld oproepen concrete maatregelen te nemen om Turkse academici op te vangen.

Afgelopen week werden in Turkije 330 academici ontslagen nadat ze in een decreet van de Turkse regering in verband werden gebracht met terrorisme. De paspoorten van de ontslagen academici en hun families zijn ingetrokken waardoor ze niet in staat zijn om te reizen.

 

Onder deze academici bevindt zich de bekende staatsrechtgeleerde Ibrahim Kaboğlu, die veel in de publiciteit was vanwege zijn kritiek op maatregelen die de Turkse president Erdoğan meer macht moeten geven. Bijna de helft van de ontslagen academici had een petitie ondertekend waarin de regering werd opgeroepen om haar militaire operatie tegen de Koerden in Zuidoost Turkije stop te zetten.

‘Ze moeten niet aan hun lot worden overgelaten’

Philipp Schwartz

De maatregel is een poging om afwijkende meningen te bannen, staat in de verklaring die wordt rondgestuurd onder medewerkers van verschillende UvA-faculteiten. De brief is volgens de schrijvers vooral bedoeld om de academici een hart onder de riem te steken, een verklaring van solidariteit aan alle academici die tot nu toe zijn ontslagen na Turkse regeringsdecreten. ‘Ze moeten niet aan hun lot worden overgelaten,’ zegt universitair hoofddocent politieke filosofie Robin Celikates, een van de initiatiefnemers van de brief.

 

Hij hoopt dat UvA-onderzoekers Turkse wetenschappers die nog niet zijn ontslagen en nog wel een paspoort hebben ook daadwerkelijk gaan helpen. ‘Dat kan bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor seminars of door ze beurzen aan te bieden waarmee ze een tijdje aan de UvA kunnen verblijven als visiting scholar.’ Celikates verwijst naar het Philipp Schwartz-initiatief van de Humboldt stichting en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland. Dat stelt bedreigde buitenlandse onderzoekers in staat om gedurende twee jaar in Duitsland te komen werken. 

 

De UvA heeft na de mislukte coup in Turkije altijd haar steun uitgesproken aan Turkse academici, zegt Celikates. Hij hoopt dat er nu concrete maatregelen zullen worden genomen. De UvA laat weten de situatie in Turkije binnen universiteitenkoepel VSNU te gaan bespreken. ‘Wij trekken samen op met de Nederlandse regering, de VSNU en internationaliseringsorganisatie Nuffic,’ aldus een woordvoerder.