Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Michał Józefaciuk (Wikimedia commons)
actueel

Studentenkoepel wil samenwerking Turkije stopzetten

Willem van Ewijk,
21 juli 2016 - 16:13

Als de academische vrijheid in Turkije niet wordt hersteld, moet de samenwerking met het land binnen het Europees uitwisselingsprogramma ERASMUS+ worden stopgezet. Dit zegt studentenkoepel ISO.

In de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije werden deze week ruim 1500 universitaire decanen ontslagen en hebben academici een reisverbod gekregen. Onderzoekers en studenten die in het buitenland verblijven zijn opgeroepen om naar Turkije terug te keren. Ook Turkse studenten die aan Nederlandse universiteiten studeren hebben inmiddels dit soort berichten ontvangen.

 

Het ISO maakt zich zorgen om de academische vrijheid in het land en vraagt om maatregelen. ‘Academische vrijheid, kritisch en onafhankelijk denken is de kern van een gezond hoger onderwijssysteem. Nu de Turkse overheid de academische vrijheid met voeten treedt moeten we ons afvragen of Turkije een geschikt uitwisselingsland is,’ zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

 

Twee jaar geledenVan de jaren daarna zijn nog geen cijfers beschikbaar. gingen er nog vijfhonderd Nederlandse studenten met een Erasmus-beurs aan Turkse universiteiten studeren. Als het aan de ISO ligt wordt de samenwerking met Turkije binnen het ERASMUS+ programma stopgezet.

 

Gevolgen 

Dat zal ook gevolgen hebben voor Turkse studenten die in Nederland willen komen studeren. Sinnige hoopt dat er een oplossing wordt gevonden waardoor die alsnog een deel van hun studie in de deelnemende landen kunnen volgen. ‘We vragen ons af of de Turkse regering überhaupt nog studenten wil laten uitreizen. Het is een zorgelijke situatie.’

 
Dinsdag sprak de European University Association (EUA) zich al uit tegen de maatregelen die de Turkse regering tegen academici had genomen. Er was weliswaar brede steun voor de democratische regering van Turkije, schreef de EUA in een verklaring, ‘maar de maatregelen van vandaag gaan in de verkeerde richting. Meer dan ooit heeft Turkije vrijheid van meningsuiting en open debat nodig.’ Een sterke universitaire sector draagt daar volgens de EUA aan bij.

 

Vsnu

De organisatie riep Europese regeringen, universiteiten en wetenschappers op om zich hierbij aan te sluiten. Daarop volgde een verklaring van de Nederlandse universiteitskoepel Vsnu waarin ze Turkse wetenschappers en studenten in Nederland aanbood om ‘vragen’ en ‘zorgen’ te beantwoorden.

 

De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam schrijven dat ‘studenten en medewerkers van beide instellingen, ‘zowel in Nederland als Turkije’, de gevolgen van de politieke situatie ondervinden en zeggen waar nodig ondersteuning te bieden. ‘Docenten en studenten behoren niet de prijs te betalen voor de mislukte coup,’ zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSvb.