Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ahrend
actueel

Medestudenten maken Laura-fauteuil voor overleden HvA'er

Steffi Weber,
20 oktober 2016 - 13:29

Zelf heeft HvA-student Laura Brussaard de door haar ontworpen stoel nooit in het echt kunnen zien. De student Product Design overleed in november 2012 aan de gevolgen van trombose. Op initiatief van vier van Laura’s medestudenten ging de Laura-fauteuil alsnog in productie en  morgen wordt die onthuld bij Tata Steel in IJmuiden.

De 17-jarige HvA-studente uit IJmuiden is net enkele maanden bezig met haar studie Product Design als ze zich in november 2012 na een bioscoopbezoek met vriendinnen ineens ziek begint te voelen. Haar familie denkt aan een griepje maar het gaat snel slechter met Laura.

De overleden Laura Brussaard

‘Ik hoorde donderdagochtend dat ze naar het ziekenhuis was gebracht, en ’s avonds hoorde ik dat ze was overleden,’ vertelt voormalig studiegenoot Jannine van der Velden. Laura bleek een longembolie te hebben gehad. Haar longslagader werd verstopt door een bloedstolling als gevolg van trombose. Deze aandoening, waarbij bloedstollingen in de aderen ontstaan, kan bij jonge vrouwen die de pil slikken voorkomen, als ze daar een bepaalde genetische aanleg voor hebben.

 

Maandagochtendmens

‘Ik kende Laura maar heel kort. We waren in september aan onze studie begonnen en in november is ze overleden,’ zegt Jannine. Toch hadden ze een goede band. Janinne: ‘Laura was vooral in het begin een vrij verlegen meisje en kwam vaak met vragen naar mij toe. We waren beiden wat minder outgoing dan veel van de andere studenten, dus dat paste heel goed.’

 

Laura viel vooral op maandagochtenden op, herinnert zich Jannine. ‘Ze was echt een maandagochtendmens. Terwijl de andere studenten half slapend in de collegebank hingen blaakte zij van de energie en zat vol enthousiasme voor de komende week. Dat was wel echt een kenmerk.’

 

Toen de medestudenten van Laura op de vrijdag hoorden wat er aan de hand was, was iedereen in shock, vertelt Jannine. ‘Later werd er ook een boek neergelegd op school waar echt heel veel mensen iets in hebben geschreven.’ Samen met Laura’s ex-vriendje, die ze op de opleiding had leren kennen, en twee andere studenten kwam ze op het idee om één van de ontwerpen van Laura alsnog te laten produceren. Jannine: ‘Zo laat ze toch iets achter als ontwerpster, want dat was ze tenslotte.’

Jannine van der Velden

Een stoel voor zieke kinderen

De vier studenten namen contact op met Laura’s ouders, die meteen enthousiast waren. Ook vanuit de opleiding kregen ze steun. ‘We hebben heel veel vergaderd en ik heb 3D-ontwerpen van Laura’s schetsen gemaakt. Dat had ik net op de opleiding geleerd,’ vertelt Jannine. Laura’s stoel heeft een dubbele functie. Je kunt hem gebruiken als fauteuil voor volwassenen, maar als je hem omdraait, krijg je een fauteuil waarin een klein kind helemaal in kan wegkruipen.

 

‘Laura had de stoel ontworpen voor zieke kinderen,’ vertelt Jannine. ‘Ze was altijd erg begaan met zieken of zwakke mensen. Hoe dat komt weet ik niet zo goed. Ik weet wel dat ze vroeger gepest werd op school, dus misschien vond ze het daarom belangrijk dat kinderen een plek hebben waar ze zich geborgen voelen.’ Uiteindelijk werd kantoorfirma Ahrend in de arm genomen voor de productie van de stoel en morgen wordt de stoel gepresenteerd bij Tata Steel in IJmuiden, waar Laura’s vader werkt.

 

Goed doel

De opbrengsten van de Laura-fauteuil gaan deels naar Stichting Project Laura (SPL), een stichting die Laura’s ouders hebben opgericht om jonge vrouwen bewust te maken van de risico’s van de pil. Voor gezonde vrouwen is het risico op trombose vrijwel nihil, valt op de website van SPL te lezen. Maar Laura had een aangeboren tekort aan Proteïne S, een eiwit dat het ontstaan van bloedstollingen voorkomt.

 

Laura had dus al een verhoogd risico op trombose en in combinatie met de pil nam het gevaar van bloedstollingen met een factor tien tot twintig toe. ‘Dit mag geen enkel meisje of jonge vrouw meer overkomen. Laat staan de ouders die machteloos met lege handen het nakijken hebben. Zomaar, ineens weg, zonder afscheid kunnen nemen,’ schrijven Laura's ouders op de website.

 

Laura’s studiegenoot Jannine heeft zelf nog geen stoel. ‘Maar ik ga er misschien wel eentje kopen. Het is een mooie herinnering en de opbrengsten gaan naar een goed doel.’

 

De Laura-stoel kost 595 euro en is verkrijgbaar via kantoorfirma Ahrend.