Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Nu al wrijving tussen Raad van Toezicht en UvA-medezeggenschap

Dirk Wolthekker,
22 september 2016 - 12:43

Opnieuw dreigt er onenigheid te ontstaan tussen de centrale ondernemingsraad (COR) van de UvA en de Raad van Toezicht (RvT). Zo is executive searchbureau Egon Zehnder opnieuw betrokken bij de selectie van een opvolger van vicevoorzitter Hans Amman. De COR ziet die betrokkenheid van Egon Zehnder liever niet.

In een interne mail aan de overige leden van de COR heeft voorzitter Breanndán Ó Nualláin zijn ongerustheid hierover geuit omdat de COR zich afvraagt of er niet beter een UvA-bestuurder aangesteld kan worden buiten een dergelijk bureau om. In de mail schrijft Ó Nualláin: ‘Een search- en adviesbureau zal tóch wel worden ingehuurd. Aan de hand van de presentaties heeft de RvT de voorkeur gegeven aan Egon Zehnder. Aan ons bezwaar tegen Egon Zehnder geeft de raad geen gehoor, ondanks het feit dat andere bureaus voorhanden waren.’

 

Egon Zehnder is een internationaal wervings- en selectiebureau al jaren betrokken is bij de selectie van topbestuurders aan de UvA. Het bureau was ook betrokken bij de werving van Geert ten Dam en Karen Maex, maar dat stuitte achteraf op bezwaren van de medezeggenschap omdat het bedrijf een te corporate imago zou hebben en er flink betaald moet worden voor de begeleiding van het proces. De procedure lekte uit via NRC Handelsblad die pontificaal verslag deed van de sollicitatiegesprekken op het kantoor van Egon Zehnder en de namen van Maex en Ten Dam naar buiten bracht.

‘Ik constateer dat de Raad van Toezicht ondanks zijn bereidheid de medezeggenschap te betrekken bij het proces, helemaal geen rekening heeft gehouden met onze inbreng. Kennelijk doen we alleen voor de vorm mee’

Spek en bonen

Hans Amman legt zijn taken op 1 januari neer en wordt faculteitshoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De selectie van een opvolger zal dus opnieuw worden begeleid door Egon Zehnder, als het aan de Raad van Toezicht ligt. De door de RvT voorgestelde selectieprocedure zal ten opzichte van de benoemingen van Ten Dam en Maex onveranderd blijven: wel een sollicitatiecommissie (in UvA-terminologie: begeleidingsadviescommissie), maar geen presentatie van de kandidaat/kandidaten aan de academische gemeenschap, voorafgaand aan de benoeming. Voorzitter Ó Nualláin is erg teleurgesteld.

 

‘Ik constateer dat de Raad van Toezicht ondanks zijn bereidheid de medezeggenschap te betrekken bij het proces, helemaal geen rekening heeft gehouden met onze inbreng. Kennelijk doen we alleen voor de vorm mee. Een jaar geleden heeft de RvT in zijn toenmalige bezetting de wens van de gezamenlijke medezeggenschap naast zich neergelegd en niet gekozen voor een voorafgaande presentatie aan de academische gemeenschap. Het voorstel dat nu voor ons ligt, is precies hetzelfde.’ De COR zal mogelijk een spoedvergadering beleggen over de gekozen procedure, heeft de COR-voorzitter aan zijn medeleden laten weten.

 

HvA

Ook aan de HvA zoekt men een nieuwe bestuurder ter vervanging van de tijdelijk aangestelde Nico Moolenaar, maar daar heeft de centrale medezeggenschapsraad (CMR) geen bezwaar tegen betrokkenheid van Egon Zehnder bij de selectieprocedure. ‘Op basis van eerdere ervaringen hebben wij geen bezwaar tegen Egon Zehnder,’ zegt CMR-voorzitter Pieter Claeys. Ook aan de HvA-kant is het de bedoeling dat dat er een begeleidingsadviescommissie komt die de selectie van de nieuwe bestuurder zal begeleiden.

 

Zowel voor de UvA-vicevoorzitter, als voor die van HvA, is inmiddels een concept-profielschets af. Die van de UvA is inmiddels in handen van FoliaBekijk hier de concept-profielschets in pdf., die van de HvA niet. De medezeggenschap heeft instemmingsrecht op de profielschetsen.

 

Update 22 september 2016 16.00 uur

Ook de HvA-profielschets is inmiddels in ons bezit. Bekijk hem hier.