Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Rechtenstudenten helpen bij terugvorderen bemiddelingskosten

Louisa Bergsma,
13 juli 2016 - 12:02

Vorige week werd bekend dat verhuurders niet langer zowel aan huurder als verhuurder van studentenkamers bemiddelingskosten in rekening mogen brengen. Rechtenstudenten Artak Saakyan en Martijn Linck begonnen net in die week een bedrijf waarmee ze studenten helpen om al betaalde bemiddelingskosten terug te krijgen.

De regels voor dubbele bemiddelingskosten golden eerder alleen voor zelfstandige woonruimtes. Begin deze maand werd bekend dat dubbele bemiddelingskosten ook niet meer zijn toegestaan bij onzelfstandige woningen, zoals studentenkamers. Daardoor kunnen onterechte bemiddelingskosten die na 1 juli zijn gemaakt worden teruggevorderd. De landelijke studentenvakbond LSvb maakte zich hard voor een verbod op dit zogenoemde sleutelgeld.

 

Linck en Saakyan lanceerden diezelfde week nog hun website bemiddelingskostenclaim.nl, waarmee ze rechtshulp bieden aan iedereen die onterechte bemiddelingskosten heeft betaald. Ze waren het sinds januari al van plan. Linck: ‘Het idee voor de website ontstond naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad in oktober 2015.’ Die besloot dat een huurder geen courtage- of bemiddelingskosten voor een zelfstandige woning hoeft te betalen wanneer de bemiddelaar al voor de verhuurder werkt.

 

Wie denkt in aanmerking te komen voor een claim kan een formulier invullen op de website. Vervolgens maak je een account aan en upload je de benodigde bestanden. Het duo doet de rest. ‘Elke keer als er een ontwikkeling is in je zaak krijg je dat te zien op je persoonlijke account,’ aldus Linck.

Veel vragen
De rechtenstudenten zijn niet de enige op de markt. Er zijn meerdere websites waar je terecht kunt voor het terugvorderen van bemiddelingskosten, zoals terugvorderen.nl en onterechtbetaald.nl. Verschillende juridische loketten geven gratis advies bij het terugvorderen. Ook de Amsterdamse studentenunie Asva krijgt veel vragen over bemiddelingskosten. ‘Pas geleden was er nog een internationale student die ons belde om te vragen of het normaal was dat ze moest betalen voor bemiddeling terwijl ze de kamer zelf had gevonden. Wij vertellen haar dan dat ze dat niet moet doen,’ zegt Asva-voorzitter Xandra Hoek. ‘Als studenten de kosten al hebben betaald sturen wij ze door naar wijk steunpunt wonen. Daar worden ze kosteloos geholpen met het terugvorderen van de kosten.’ 

 

Toch zijn Linck en Saakyan er zeker van dat er nog wel plek is voor hun bedrijf. Omdat ze sneller werken en beter bereikbaar zijn voorzien ze in een behoefte, aldus het tweetal. ‘Op de websites van vergelijkbare bedrijven staat steeds dat ze het erg druk hebben. Van huurders hebben we gehoord dat ze van deze bedrijven na drie weken nog steeds niets hadden gehoord.’ De twee denken hun bedrijf bovendien goed te kunnen combineren met hun studie. ‘Als rechtenstudenten hebben we maar acht contacturen per week, daarnaast focussen we ons nu alleen op onze zaak,’ zegt Linck.