Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Amaury Henderick (cc, via Flickr)
actueel

‘Dubbele bemiddelingskosten’ voor studentenkamers verboden

Louisa Bergsma,
5 juli 2016 - 16:06

Goed nieuws voor studenten die op zoek zijn naar een huis. Verhuurmakelaars mogen sinds deze week niet langer zowel aan de huurder en aan de verhuurder bemiddelingskosten rekenen voor studentenkamers.

Deze regels voor onterechte bemiddelingskosten golden eerder alleen voor zelfstandige woonruimtes. Bemiddelingskosten zijn onterecht als de huurbemiddelaar in opdracht van de verhuurder handelt en daar ook al voor betaald krijgt. Alleen wanneer de huurder opdracht heeft gegeven voor bepaalde werkzaamheden die losstaan van de huurbemiddeling mag hij daar extra kosten aan verbinden. Dit kan onder andere gaan om klussen in huis of het aanvragen van een parkeervergunning.

 

Websites zoals kamernet.nl en kamertje.nl vallen niet onder de nieuwe regeling. Op deze sites kunnen huurders die een kamer zoeken een abonnement afsluiten zodat ze op advertenties kunnen reageren. Dit zijn geen bemiddelingskosten zoals bedoeld in de regeling. Aan verhuurders worden op deze websites helemaal geen kosten berekend.

 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat toezien op de naleving van de nieuwe regels en kan bij overtreding boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding. Als je twijfelt over of je onterecht bemiddelingskosten betaalt kun je dat checken op de site van de ACM.