Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Nick Sousanis
wetenschap

Proefschrift in stripvorm toert over de UvA

Daniël Rommens,
10 maart 2016 - 10:20

Hoe verspreid je kennis? Als het aan promovendus en striptekenaar Nick Sousanis (Teachers College, Columbia University) ligt, niet met een lange lap tekst.

Zijn proefschrift Unflattening over hoe we zaken waarnemen verscheen in de vorm van een stripverhaal. Daarin daagt hij de klassieke weergave van kennis uit. Die is vaak hiërarchisch en lineair, zoals in een boek of een powerpointpresentatie. De vorm van het proefschrift – het eerste dat ooit in stripvorm verscheen – bewijst dat je ook kunt kiezen voor een meer organische presentatie: beeld in plaats van woorden en een netwerk van elementen in plaats van rechte lijnen. Een voorbeeld van die rechte lijnen zijn volgens Sousanis de sterke verdeling van de wetenschap in disciplines.


Hij roept daarom de wetenschap op om de grenzen van disciplines te doorbreken en te breken met traditionele vormen van kennisoverdracht. Met zijn stripverhaal neemt hij zelf een voorschot. Het klonk het Institute for Interdisciplinary Studies van de UvA als muziek in de oren. Zij besloten een pop-uptentoonstelling in te richten, in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

 

Het proefschrift hangt nog tot 10 maart op het Science Park en is op 24 maart te bekijken in de muziekzaal van Crea.

Bekijk hieronder een fragment uit de graphic novel van Sousanis.

 

 

 

 

 

Lees meer over