Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Op het gebied van onderwijsvalorisatie is de UvA een paradepaardje rijker. De universiteit start samen met telecommunicatiegigant Qualcomm Technologies Inc. (QTI) een nieuw onderzoeksinstituut op het Science Park. Daarin zal onder andere onderzoek worden gedaan naar beeldherkenningstechnieken voor mobiele apparaten.

De ontwikkeling van het Science Park als broedplaats van nieuwe technologie lijkt niet te stoppen. De spin-offs en start-ups schieten als paddenstoelen uit de grond op het Science Park, dat tien jaar geleden nog voornamelijk bevolkt werd door ringslangen en rugstreeppadden.

Het is de bedoeling dat de UvA uiteindelijk klinkende munt zal slaan uit alle bedrijfjes die succes behalen met hun academisch verworven kennis. Vorig jaar was er op dat gebied al een hoogtepuntje te noteren, toen de universitaire spin-off Euvision werd overgenomen door QTI.

Machine learning
Met die overname waren de UvA en QTI zo in hun nopjes, dat ze verder spraken over mogelijke onderzoekssamenwerking. Dat resulteerde in een vijfjarige overeenkomst over het nieuwe onderzoeksinstituut, waarin vijftien tot twintig onderzoekers zich zullen buigen over manieren om onze communicatieapparaten nog slimmer te maken. Geavanceerde machine learning-technieken, die computers in staat stellen om snel patronen te herkennen in grote hoeveelheden data, moeten onder andere beeld- en spraakherkenningssystemen verbeteren.

Het instituut wordt onderdeel van het UvA-Instituut voor Informatica. Drie UvA-wetenschappers vormen de directie: hoogleraar Computer Vision Arnold Smeulders, hoogleraar Machine Learning Max Welling en universitair hoofddocent Cees Snoek, tevens principal engineer bij QTI.
Lees meer over