Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

Vrouwelijke wetenschappers zijn seksediscriminatie zat

Dirk Wolthekker,
1 juni 2015 - 17:22
Vrouwelijke wetenschappers lopen nog steeds aan tegen vooroordelen, discriminatie en seksisme en hebben minder kans op een wetenschappelijke carrière dan mannen. Dat stellen vier vrouwelijke wetenschappers op het nieuwe platform Athena’s Angels, dat vandaag online is gegaan.

Minder snel aan een vrouw denken als er een belangrijk functie te vervullen is, kwaliteitseisen formuleren in termen die beter passen bij het mannelijke dan bij het vrouwelijke stereotype, of beschrijvingen van succes koppelen aan afbeeldingen van mannen. Het zijn vooroordelen die door veel vrouwen worden herkend. Ook voor wetenschapsters zijn de voorbeelden herkenbaar: landelijk gezien is slechts 16 procent van de hoogleraren vrouw. Aan de UvA is het percentage vrouwelijke hoogleraren iets hoger, namelijk 19 procent.

Uitkijkpost en hulppost
Vier Leidse hoogleraren van naam en faam zijn het zo zat dat ze actie hebben ondernomen tegen vrouwonvriendelijkheid in de wetenschap. Eveline Crone (ontwikkelingspsychologie), Naomi Ellemers (organisatiepsychologie), Ineke Sluiter (Grieks en Latijn) en Judi Mesman (ouderschapsdiversiteit) willen met het platform Athena’s Angels 4 women in academia uitkijkpost en hulppost tegelijk zijn: ze signaleren en adviseren, maar roepen ook op gevallen van seksediscriminatie te melden.

Iedereen kan misstanden melden, maar niet anoniem. ‘Wij moeten kunnen verifiëren wie de inzending gedaan heeft en of deze persoon werkzaam is in de wetenschap,’ schrijven zij op hun site.

Overigens zit er wel een generatie-bias in dergelijke cijfers: veel hoogleraren van de manlijke kunne gaan de komende jaren met pensioen en zouden dan afgelost kunnen worden door een vrouw. Maar dan moet er volgens de vier wetenschapsters wel iets gedaan worden aan expliciete en impliciete seksediscriminatie.