Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Springer, één van de grootste wetenschappelijke uitgevers ter wereld, en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) hebben een Open Access-akkoord gesloten. Daardoor worden alle wetenschappelijke artikelen van Nederlandse bodem met ingang van volgend collegejaar vrij toegankelijk.

De VSNU onderhandelt op dit moment met verschillende grote uitgeverijen over het vrij beschikbaar stellen van artikelen. Dat gebeurde na de Open Access-oproep van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De onderhandelaars boeken wisselend succes.

Terwijl met Springer een akkoord is gesloten, zijn de onderhandelingen met andere grote uitgever Elsevier juist vastgelopen. Met Wiley, Oxford University Press en Sage wordt nog gesproken.

De meeste uitgevers zitten niet te springen om Open Access, omdat het hun verdienmodel onder druk zet. Niet enkel kopen de Nederlandse universiteiten alle artikelen ineens af, ook buitenlandse universiteiten zullen kortingen willen. Een deel van de artikelen waarvoor zij betaalden, is nu immers vrij toegankelijk.