Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Eredoctoraten voor erfgoedexpert en astrofysicus

Dirk Wolthekker,
14 november 2014 - 07:30
Ter gelegenheid van haar 383e dies natalis op 8 januari kent de UvA eredoctoraten toe aan twee vrouwen: astrofysicus Chryssa Kouveliotou en erfgoedexpert Charlotte van Rappard-Boon. De eerste ontvangt het eredoctoraat voor haar cruciale en leidende rol bij het ontrafelen van de aard en het ontstaan van gammastraling, Van Rappard-Boon wordt onderscheiden vanwege haar eminente rol in de ontwikkeling van Nederlands erfgoedbeleid.

Erfgoed
Charlotte van Rappard-Boon (1944) is oud-directeur van Bureau Herkomst Gezocht en voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor Cultureel Erfgoed van het ministerie OCW. Zij heeft volgens erepromotor Pim den Boer, hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis, ‘een zeer belangrijke bijdrage’ geleverd aan de vormgeving van overkoepelend erfgoedbeleid en erfgoedinspectie in Nederland, en aan de implementatie van internationale erfgoedverdragen, vooral op het gebied van roofkunst en illegale kunsthandel. Ze is daardoor van grote betekenis geweest voor de studie van cultureel erfgoed in Nederland en daarbuiten.

Kunsthistorica en UvA-alumnus Charlotte van Rappard-Boon begon haar loopbaan als conservator Japanse prenten bij het Rijksmuseum Amsterdam. In deze functie maakte zij naam als een zeer groot kenner van de Japanse prentkunst en het negentiende-eeuwse Europese japonisme. Met haar catalogi voor tentoonstellingen in onder meer het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum vestigde Van Rappard-Boon een nieuwe standaard voor wetenschappelijke beschrijvingen die sindsdien breed wordt nagevolgd.

Gammastraling
Ook de andere eredoctor heeft een grote naam en faam op haar vakgebied. Chryssa Kouveliotou (1953) is senior technologist for high-energy astrophysics bij het Nasa Marshall Space Flight Center in het Amerikaanse Huntsville, Alabama. Ze is volgens erepromotor Ralph Wijers, zelf hoogleraar hoge-energieastrofysica en directeur van het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek, een van de ‘meest invloedrijke en bekende hoge-energieastrofysici ter wereld’.

Centraal in haar werk staat het waarnemen van bronnen van gammastraling – onzichtbare elektromagnetische straling met een zeer hoge energie - in het heelal en het interpreteren van deze waarnemingen. Daarbij heeft ze zich vooral gericht op zogenoemde ‘gammaflitsen’: zeer felle, kortdurende uitbarstingen en Soft Gamma Repeaters (SGR’s), uitbarstingen van iets minder harde gammastraling. Eind jaren negentig deed ze een cruciale ontdekking die de aard van deze SGR’s blootlegde: ze ontdekte dat het een bijzondere soort neutronensterren zijn.

Op 8 januari houden de erepromotoren tijdens de viering van de dies in de Aula een laudatio voor de eredoctoren. Daarna krijgen deze de bijbehorende versierselen uitgereikt.