Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
'Meer tromgeroffel voor geesteswetenschappen'
wetenschap

'Meer tromgeroffel voor geesteswetenschappen'

Jim Jansen Jim Jansen,
1 november 2014 - 11:41
Rachel Esner vraagt Jan Don (universitair docent Nederlandse taalkunde aan de UvA): Er is veel discussie geweest over het nut van geesteswetenschappen voor de samenleving. Welke visie moeten geesteswetenschappers uitdragen en hoe kan deze kwestie breder worden besproken?

‘De discussie doet denken aan het onderscheid tussen nuttige en schadelijke dieren op de lagere school. Dat insecten schadelijk zijn, was een hardnekkige (en schadelijke!) gedachte. Ten minste even hardnekkig is de gedachte dat je als geesteswetenschapper alleen geld opmaakt dat door bèta’s is verdiend.

Kennelijk hebben we een pr-probleem. Zie het weblog ‘de vergeten wetenschappen’ van Rens Bod: ­recent onderzoek toont aan dat in Leiden de economische bijdrage van alfa’s op het gebied van werkgelegenheid en bedrijvigheid gróter is dan die van bèta’s. Hier mogen we ons als geesteswetenschappers wel wat bewuster van zijn en met meer tromgeroffel aandacht voor vragen.

Blijkbaar moeten we ons vakgebied meer promoten, ons meer bemoeien met wat op middelbare scholen wordt onderwezen, meer onze resultaten publiekelijk maken om studenten te trekken.

Als je iets weet van geesteswetenschappelijk onderzoek, is het geen wonder dat zo veel economisch succes te behalen valt met kennis van taal, cultuur en geschiedenis. We leven niet in een alleen door natuurwetten bepaalde wereld. Voor een ten minste even groot deel wordt onze wereld bepaald door wat we denken, de cultuur waar we deel van uitmaken, onze meningen, religie, taal, ideeën over verleden en toekomst.

We kijken de hele dag naar schermen; we vormen meningen over Zwarte Piet, de opvang van asielzoekers, Europese politiek, de voorschool. We gaan naar de film, lezen boeken, kijken naar kunst. Als je meer weet over hoe meningen tot stand komen, welke invloed cultuur heeft, welke vooronderstellingen achter opinies schuilgaan, kun je een groot deel van de wereld om je heen beter begrijpen en helpen vormgeven. Dat maakt geesteswetenschappers onmisbaar.'

Jan Don vraagt Cees Withagen, hoogleraar ruimtelijke economie aan de VU: 'Wat vindt u van de recente Europese klimaatdoelstellingen voor 2020-2030?'

Deze rubriek staat ook in de wetenschapsbijlage van Het Parool.
website loading