Er is meer onderzoek nodig naar het werk van sociaal psycholoog Jens Förster. Dat stellen drie hoogleraren psychologie van de UvA in een blog op de website Open Science Collaboration. Volgens de hoogleraren geven de onwaarschijnlijke resultaten die zijn vastgesteld in één artikel aanleiding ook de rest van zijn werk te onderzoeken.

Onlangs concludeerde het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) dat Förster in een van zijn artikelen gemanipuleerd moet hebben met onderzoekgegevens. Het College van Bestuur van de UvA besloot hierop dat het artikel teruggetrokken moest worden. Twee andere artikelen, die door de anonieme klokkenluider ook als verdacht waren aangemerkt, werden door het LOWI echter niet onderzocht.

Gisteren meldde NRC Handelsblad dat de klokkenluider bovendien zes andere verdachte artikelen van Förster onder de aandacht van de UvA heeft gebracht. De klokkenluider sprak in de krant zijn verontwaardiging uit over het feit dat de universiteit vooralsnog weigert verdere actie te ondernemen.

Loterij
Ook drie hoogleraren van de UvA bepleitten vorige week dat meer onderzoek naar het werk van Förster nodig is. In een blogpost geven Denny Borsboom, Han van der Maas en Eric-Jan Wagenmakers antwoord op enkele veelgestelde vragen over de kwestie. De drie ontkennen dat er sprake zou zijn van een heksenjacht, zoals Förster zelf onlangs stelde. Ook stellen ze dat de onwaarschijnlijkheid van de resultaten van Förster vergelijkbaar is met het veelvuldig op rij winnen van de loterij. Waarom het LOWI geen onderzoek heeft gedaan naar de twee overige door de klokkenluider aangekaarte artikelen, weten de hoogleraren niet.Dat er meer onderzoek nodig is lijkt hen echter evident.

Förster verweerde zich eerder door te stellen dat de bewuste experimenten in Duitsland hadden plaatsgevonden en hij mogelijk slachtoffer is geworden van een van zijn assistenten daar. Wetenschapsjournalist Frank van Kolfschoten onthulde vorige week vrijdag echter in Science dat Förster ook in Amsterdam in mei 2009 nog steeds bezig was met bepaalde experimenten.

Sinds 1 juni is Förster niet meer werkzaam op de UvA. Zijn benoeming aan de Universiteit van Bochum is voorlopig uitgesteld.