Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Nederland scoort gemiddeld genomen het hoogst als het gaat om sporen van drugsgebruik in het rioolwater. Dat blijkt uit analyse van rioolwater in 42 steden op sporen van cocaïne, speed, mdma, crystal meth en cannabis. UvA-hoogleraar milieu-chemie Pim de Voogt is verantwoordelijk voor het Nederlands deel van het onderzoek dat gisteren verscheen in wetenschapsblad Addiction.

Pim de Voogt Pim de Voogt

De onderzoekers namen het rioolwater van zo’n 8 miljoen mensen in 21 landen, van Bosnië tot Cyprus, Finland, Portugal en Nederland, onder de loep. Amsterdam scoort hoog op sporen van speed, xtc, cannabis en cocaïne. Omgerekend worden in de stad zo’n twintig tot dertigduizend lijntjes per dag gesnoven – ervan uitgaande dat een lijntje 100 milligram bevat en vijftig procent coke bevat – zo meldt de Volkskrant.

Provinciestadjes
Alleen waar het gaat om sporen van methamfetamine, ofwel crystal meth, scoort Amsterdam – en de rest van Nederland – niet zo hoog. Gebruik van die drug ligt veel hoger in Scandinavië, Tsjechië, Slowakije en Oost-Duitsland. Verder blijken coke en mdma vooral in grote steden te worden gebruikt, terwijl cannabis, speed en meth ook in de provinciestadjes populair zijn.

Eindhoven scoort ook hoog op drugsresten in het rioolwater, vooral wat betreft speed en mdma, maar daar betreft het niet alleen sporen van gebruik. Drugslaboratoriums in de regio lozen de stoffen ook direct in het riool, zo meldt bijvoorbeeld EénVandaag. Toch zijn de gevonden stoffen grotendeels het resultaat van drugsgebruik en niet van drugslozingen, zo bleek uit eerder onderzoek waarin De Voogt en collega's de twee van elkaar konden onderscheiden op basis van chemische samenstelling. In Amsterdam troffen de onderzoekers geen tekenen van directe lozingen in het afvalwater.

Overigens heeft De Voogt in eerder onderzoek met het RIVM aangetoond dat de drugs die zich in het oppervlaktewater bevinden niet in het drinkwater terecht komen.

De Voogt is enthousiast over rioolwater-analyse om drugsgebruik op te sporen. 'Het geeft bijna real-time inzicht in het drugsgebruik van grote groepen mensen, je omzeilt sociaal wenselijke antwoorden die mensen geven wanneer je ze op de man af vraagt naar hun drugsgebruik en het biedt de mogelijkheid nieuwe trends in het gebruik van designerdrugs op te sporen.'