Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

UvA-onderzoeker zoekt amuzikaalste studenten

Henk Strikkers,
16 december 2013 - 06:38
De Duitse UvA-promovenda Jasmin Pfeifer zoekt voor haar onderzoek studenten die lijden aan toondoofheid, of congenital amusia. Ze onderzoekt het verband tussen toondoofheid en moeilijkheden die de patiënten hebben bij het verwerken van bepaalde woorden.

Pfeifer, die als linguïst is verbonden aan de Capaciteitsgroep Taalwetenschap aan de UvA, heeft tot nu toe pas één student gevonden die daadwerkelijk aan toondoofheid lijdt. ‘15 procent van de mensen vindt zichzelf amuzikaal, maar slechts één op de vijfentwintig is daadwerkelijk toondoof.’ Een extra bemoeilijkende factor is dat veel mensen van zichzelf niet weten dat ze aan toondoofheid lijden.

Studenten kunnen zich binnen drie kwartier laten testen door Pfeifer. Ze krijgen dan melodieën te horen en gelijkaardige melodieën met elkaar matchen. Het honorarium voor deelname is vijf euro. ‘De bedoeling is om vijftien mensen met toondoofheid te vinden,’ vervolgt Pfeifer. 'Die groep zal in april een vervolgonderzoek ondergaan naar hun waarneming van het verschil tussen lange en korte klinkers.'

Amuzikale studenten kunnen zich melden bij Pfeifer door een e-mail te sturen naar j.pfeifer@uva.nl. Studenten met gehoorproblemen of met een andere moedertaal dan Nederlands zijn uitgesloten van deelname.