Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Hoogleraar taalwetenschap Baker neemt afscheid

Clara van de Wiel,
11 oktober 2013 - 11:59
Met het college ‘A few of my favorite things’ neemt hoogleraar Algemene taalwetenschap en Nederlandse gebarentaal Anne Baker vandaag afscheid. Baker was vijfentwintig jaar aan de Universiteit van Amsterdam verbonden. Haar wetenschappelijke loopbaan concentreerde zich rond de thema’s taalverwerving, taalontwikkeling en de invloed van taal op cognitie.

Anne Baker

Van het bestuderen van gebarentaal tot tweetaligheid: Baker richtte zich in haar onderzoek in het bijzonder op hoe mensen een taal aanleren. Die taalverwerving kan ons namelijk veel vertellen over de invloed van taal op ons denken. En ook in de praktijk blijkt kennis over taalverwerving een belangrijke rol te kunnen spelen. Zo werden de resultaten van Bakers onderzoek gebruikt in de training van blinde en slechtziende kinderen of de ontwikkeling van communicatie bij kinderen die nauwelijks spreken.

In de studie naar gebarentaal speelde Baker binnen Nederland een voortrekkersrol. Hoewel de Nederlandse Gebarentaal officieel nog altijd geen erkende taal is, is de UvA sinds enige tijd wel de enige universiteit in Nederland waar het studietraject Gebarentaalwetenschap kan worden gevolgd.

Baker (1948) werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, waar ze in 1975 aan de University of York promoveerde. In 1988 werd ze bij de UvA benoemd tot hoogleraar algemene taalwetenschap, in het bijzonder de psycholinguïstiek en de taalpathologie alsmede de Nederlandse gebarentaal. Van 2002 tot 2009 was ze tevens hoofd van het Amsterdam Centre for Language and Communication.

Het afscheidscollege van Anne Baker getiteld ‘A few of my favorite things’ vindt vrijdag 11 oktober om 16.00 uur plaats in de Aula van de UvA.