Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

Mozaïeksubsidie voor drie afgestudeerden

Dirk Wolthekker,
24 augustus 2011 - 10:14
De economen Monica Kackovic en Emil Mihaylov en de medicus Sizar Kamar hebben van NWO een zogenoemde Mozaïeksubsidie voor jonge talentvolle allochtone wetenschappers toegekend gekregen. Zij ontvangen ieder een bedrag van twee ton waarmee ze vier jaar lang promotieonderzoek kunnen verrichten.

Monica Kackovic heeft de subsidie gekregen voor haar onderzoek ‘Wat maakt een kunstenaar?’ In dat onderzoek bestudeert ze de effecten van kwaliteitssignalen op kunstverkoop, carrièreverloop en beoordeling door collega’s van beeldend kunstenaars. Collega-econoom Emil Mihaylov heeft de subsidie gekregen voor zijn onderzoek ‘Productie in een globaliserende wereld: een nieuwe gouden eeuw voor een handelsnatie?’ Daarin doet hij een vergelijkend onderzoek naar de gevolgen van de verplaatsing van productie van goederen naar lage lonenlanden. Hij zal specifiek gaan kijken naar de gevolgen voor lonen, werkgelegenheid en welvaart in zowel lage- als hoge lonenlanden. Sizar Kamar gaat onderzoek doen naar een nieuwe methode voor herstel van het netvlies bij mensen met retinitis pigmentosa, een verzamelnaam voor een groep erfelijke oogziekten waarbij een deel van het netvlies zijn functie verliest en de patiënt geleidelijk blind wordt.

In totaal reageerden 156 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren voor een beoordelingscommissie. Uiteindelijk zijn 19 van de 44 uitgewerkte aanvragen gehonoreerd met een subsidie.  Met de subsidie wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap.