Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Subsidie goed voor academische carrière

Harmen van der Meulen,
4 juli 2013 - 16:14
Betreft
Deel op
Het ontvangen van een Vernieuwingsimpuls, een subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft een positief effect op de academische loopbaan van onderzoekers, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB heeft alle 11.514 aanvragen tussen 2000 en 2008 bekeken, en de carrières van onderzoekers die een Vernieuwingsimpuls hebben gekregen vergeleken met onderzoekers met een grotendeels overeenkomstig profiel, maar zonder Vernieuwingsimpuls. Onderzoekers die de Vernieuwingsimpuls hebben ontvangen, hebben meer kans om in de academie te blijven werken, om hoogleraar te worden, en op toekomstige subsidies.

Voor hun verdiensten maakt het niet uit; subsidieontvangers verdienen niet meer dan onderzoekers die geen subsidie hebben gekregen. Wel hebben zij minder kans op een vast contract. Het CPB waarschuwt dat meer onderzoek nodig is; laatstgenoemd gegeven kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het feit dat onderzoekers die geen Vernieuwingsimpuls ontvangen, meer behoefte hebben aan een baan met een vast contract. Saillant detail uit het onderzoek: bij een gelijke beoordeling van onderzoeksvoorstellen hebben vrouwen, en onderzoekers uit Nederland meer kans op een Vernieuwingsimpuls.

De Vernieuwingsimpuls van NWO is een subsidie bedoeld voor jonge, talentvolle wetenschappers waarmee ze drie tot vijf jaar hun eigen onderzoek kunnen financieren. De subsidie is in 2000 in het leven geroepen om jonge onderzoekers te kans te bieden voor een carrière in de wetenschap te kiezen. Er zijn drie verschillende beurzen: Veni, voor pas gepromoveerde onderzoekers; Vidi, voor onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht; en Vici, voor senior onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen.
Lees meer over