Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (Cedla), gevestigd aan de Keizersgracht 395-397, gaat komende zomer gedwongen verhuizen. De UvA heeft de panden aan de Keizersgracht namelijk verkocht.

Directeur Michiel Baud en zijn medewerkers vertrekken met pijn in hun hart naar het Gijsbert van Tienhovengebouw, waar ook de UvA Holding B.V. zetelt, op de hoek van de Roetersstraat en de Sarphatistraat. Naar alle waarschijnlijk worden daar twee etages (de tweede en de vijfde) deels ingericht voor Baud en zijn medewerkers. Bij het Cedla werken rond de dertig medewerkers inclusief promovendi. Zij gaan allemaal mee naar het nieuwe onderkomen. Wel zullen ze met drie à vier personen werkkamers moeten delen, wat op de huidige locatie niet het geval is.

Ook de bibliotheek van het Cedla, bestaande uit (deels Spaanstalige) boeken, tijdschriften en naslagwerken uit Latijns-Amerikaanse landen, gaat mee naar het Van Tienhovengebouw. Aanvankelijk zou de bibliotheek ondergebracht worden bij het IWO, het boekendepot van de UvA in Amsterdam Zuidoost. ‘Maar dat hebben we weten te voorkomen,’ zegt Baud. ‘We hebben lang met de UvA gesproken over deze verhuizing, waar we aanvankelijk niet erg blij mee waren, maar nu we de bibliotheek mee mogen nemen kunnen we ermee leven.’

Het Cedla is een onafhankelijk interuniversitair instituut, dat in 1964 werd gesticht en waarvan de UvA sinds 1988 penvoerder is. De meeste universiteiten van Nederland nemen deel in het instituut en hebben zitting in het algemeen bestuur. Volgens het Jaarverslag 2011 ontvangt het Cedla een subsidie van 1,3 miljoen via de UvA. De rest (bijna zes ton) komt van EU en NWO en externe dienstverlening. Het Cedla heeft ook inkomsten van zijn eigen Engelstalige masterprogramma Latin American Studies. De huidige huur inclusief andere huisvestingskosten bedraagt 280.000 euro per jaar. Hoe hoog die voor het nieuwe onderkomen zullen zijn is nog onderwerp van onderhandeling.
Lees meer over