Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

UvA scoort slecht in mastergids

Clara van de Wiel,
18 april 2013 - 14:22
Betreft
Deel op
De UvA staat één na laatste op de ranglijst van universiteiten in de Master Keuzegids 2013 die vandaag is gepubliceerd. Van de 100 punten scoort de UvA er slechts 54,5. Dat is een halve punt meer dan de VU, die met 54 punten laatste staat. Bovenaan in de categorie ‘brede universiteiten’ staat de Universiteit Maastricht, gevolgd door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij behaalden respectievelijk 62,5 en 62 punten.

De puntenaantallen komen tot stand op basis van statistieken over studiesucces, het oordeel van deskundigen uit de accreditatie en het oordeel van studenten. Wel benadrukt de redactie van de gids, die een uitgave is van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), dat de genoemde oordelen slechts de gemiddelde kwaliteit van de instelling tonen. Zo zijn er bepaalde opleidingen aan de VU die als beste in heel Nederland staan aangeschreven.

In het voorwoord gaat het CHOI verder in op de grote prijsverschillen die er tussen masteropleidingen aan het ontstaan zijn. Sinds instellingen voor een tweede master zelf een tarief mogen vaststellen, lopen deze bedragen flink uiteen. Zo tel je voor een geesteswetenschappelijke master in Tilburg 6.000 euro neer, maar betaal je voor een soortgelijke opleiding in Leiden of Utrecht rond de 14.000 euro. De prijsverschillen zijn het opvallendste bij de exacte en technische studies. Waar Utrecht daarvoor 18.350 euro vraagt, hanteren de TU’s in Delft en Eindhoven daarvoor het standaard collegegeld van 1835 euro.

De tarieven corresponderen volgens de redactie echter niet met het geboden kwaliteitsniveau. Zo komt de relatief goedkope TU Eindhoven als een van de beste uit de bus.
Lees meer over