Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit UvA-video
wetenschap

Tips voor de formateur | ‘Haal de fiscale voordelen van de zzp’er weg’

Femke van Lonkhuizen,
22 juni 2021 - 12:22

Tijdens de formatie liggen er talloze hoofdpijndossiers op tafel. Folia schiet de formerende partijen te hulp en presenteert iedere week een oplossing voor een groot probleem. Vandaag: professor arbeidsrecht Evert Verhulp over de problemen op de arbeidsmarkt. ‘Er moet een gelijker speelveld gecreëerd worden.’

‘Op dit moment is er sprake van een tweedeling in de arbeidsmarkt. Je hebt mensen die in vaste dienst zijn en mensen die niet in vaste dienst zijn. Ongeveer 40 procent van de werkende mensen heeft een flexibel contract of is zzp’er. Een deel hiervan is er blij mee, maar het probleem voor de andere groep zit hem in de onzekerheid die deze positie met zich mee brengt.

‘In het onderwijs is al 12 procent als zelfstandige aan het werk’

Vooral in de crisis van afgelopen jaar is het duidelijk geworden dat zzp’er of uitzendkracht zijn veel nadelen heeft. Zij hebben geen zekerheid over hun positie, over hun inkomen en over de vraag of ze morgen nog wel werk hebben.

 

Het werken als zzp’er of uitzendkracht is echter voor zowel de werkgever als de zzp’er financieel veel voordeliger. Een zzp’er hoeft zich niet verplicht te verzekeren voor pensioen en arbeidsongeschiktheid en betaalt hierdoor minder sociale premies. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van veel belastingvoordelen, zoals de startersaftrek. In het onderwijs is al 12 procent als zelfstandige aan het werk. Ook in de zorg komt dit steeds vaker voor.

 

Een werkgever zal bovendien sneller voor een uitzendkracht kiezen dan voor iemand in vaste dienst. De cao van de werkgever brengt namelijk kosten met zich mee, zoals het pensioen. Een uitzendkracht valt onder een andere cao en een ander salarissysteem, dat vaak goedkoper is. Een werkgever loopt bijvoorbeeld geen risico bij ziekte van de werknemer, want dat draagt het uitzendbureau, en die kan het weer afwentelen op de Ziektewet.

‘Een verpleegkundige kan juridisch helemaal niet als zzp’er in een ziekenhuis werken, maar dit komt op dit moment wel voor omdat er niet wordt gecontroleerd’

Er zijn twee manieren om deze problemen aan te pakken. De eerste stap is dat de arbeidsovereenkomst goed gehandhaafd moet worden. Op dit moment wordt dit niet gedaan, terwijl het wel verplicht is voorgeschreven. Een verpleegkundige kan bijvoorbeeld juridisch helemaal niet als zzp’er in het ziekenhuis werken, maar dit komt op dit moment wel voor omdat er niet wordt gecontroleerd. De belastingdienst moet hier beter op handhaven.

 

Daarnaast wordt er op dit moment geconcurreerd op basis van arbeidskosten en dit hoort niet te kunnen. De tweede stap is daarom om een gelijker speelveld te creëren zodat de kosten van arbeid niet verschillen. Dit kun je doen door de fiscale voordelen van zzp’ers (die eigenlijk werknemer zijn) weg te halen. In het Sociaal Akkoord van afgelopen donderdag is afgesproken dat de kosten gelijkgetrokken moeten worden. Dat is een stap in de goede richting.’

 

Lees ook de vorige aflevering van Tips voor de formateu, waarin politicoloog Tom van der Meer vertelt over macht en tegenmacht en de versterking van de rechtsstaat.