Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Scheidend president van de KNAW en universiteitshoogleraar mathematische fysica Robbert Dijkgraaf krijgt de eerste Comeniusprijs.  Hij krijgt de prijs volgens de jury voor zijn ‘openhartig en gedreven optreden in de media en als groot pleitbezorger van goede vorming en onderwijs en van verdere ontwikkeling van onderzoek en wetenschap’.

De Comeniusprijs is bestemd voor een persoon of organisatie die het gedachtegoed van de zeventiende-eeuwse Tsjechische wetenschapper Comenius (1592-1670) laat doorklinken in deze tijd. De filosoof, theoloog en pedagoog Comenius, wiens echte naam Jan Amos Komenský was, kwam via omzwervingen aan het eind van zijn leven in Amsterdam terecht, waar hij woonde aan de Egelantiersgracht.

Na zijn dood werd hij begraven in Naarden, waar ook het Comenius Museum is gevestigd. Directeur Hans van der Linde van het museum: ‘Net als Comenius is Robbert Dijkgraaf geïnteresseerd in de wijze waarop alles samenhangt. Een goede geleerde is bovendien in staat om alles op eenvoudige wijze uit te leggen.’

Dijkgraaf krijgt de prijs uitgereikt op de jaarlijkse door het museum georganiseerde Comeniusdag, dit jaar gehouden op 24 maart. In de Grote Kerk in Naarden ontvangt hij dan een in Bohemen geblazen kelk.