Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kinga Cichewicz (Unsplash)
wetenschap

Op jezelf wonen? Dat wordt (deels) bepaald door je cultuur

Irene Schoenmacker,
6 februari 2020 - 08:53

Of je op kamers gaat of toch nog wat langer bij je ouders blijft wonen, wordt vooral bepaald door de cultuur van je land. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van socioloog Lonneke van den Berg.

Wie als 25-jarige man in Scandinavië is opgegroeid, woont waarschijnlijk niet meer thuis. In Noorwegen doet nog 7 procent van de mannen op die leeftijd dat, in Nederland is dat 20 procent. Dat in tegenstelling tot Italië, waar ruim 80 procent van de mannen nog thuis woont. Socioloog Lonneke van den Berg onderzocht onder meer waarom deze verschillen tussen landen zo groot zijn. Haar conclusie: of je wel of niet uit huis gaat, heeft vooral te maken met de cultuur waarin je bent opgegroeid.

Foto: Lonneke van den Berg

Religie en familie

In landen waar religie en familie een minder grote rol speelt, gaan jongvolwassenen eerder op kamers. Deze culturele redenen wegen zelfs zwaarder dan economische redenen. ‘In Zuid-Europa zijn mensen over het algemeen meer op de familie gericht’, zegt Van den Berg. ‘Er wordt meer belang gehecht aan de gemeenschap dan in noordelijke landen zoals Nederland. Daar wordt meer gehecht aan autonomie en onafhankelijkheid, en dat zien we terugkomen in de leeftijd waarop mensen uit huis gaan.’

 

Van den Berg dacht dat ook de economie een grotere invloed zou hebben op het wel of niet uit huis gaan. ‘En dat doet het ook wel, maar een kleinere dan gedacht. Woon je in een land waar de jeugdwerkloosheid groot is, is de neiging thuis te blijven wonen groter, ook als je een baan hebt. Met als gedachte: we moeten eerst maar eens zien hoe de economie zich zal ontwikkelen. In landen met een verzorgingsstaat zijn mensen minder terughoudend.’

Op kamers gaan is niet per se een individuele, rationele keus, concludeert Van den Berg

En dat laat zien dat op kamers gaan dus niet per se een individuele, rationele keus is, concludeert Van den Berg in haar promotieonderzoek: zelfs wanneer de economie in landen als Nederland, Noorwegen of Denemarken onderuit gaat, zullen jongeren nog steeds eerder op kamers gaan dan in landen als Ierland of Italië. 

 

Dat betekent overigens niet dat geld helemaal geen kwestie is: wie opgroeit in een armer gezin, heeft volgens Van den Berg sneller de neiging uit huis te gaan. Ook studenten uit ‘gebroken gezinnen’ zullen eerder op kamers gaan.

 

Lonneke van den Berg hoopt vrijdag 7 februari in de Agnietenkapel te promoveren op haar proefschrift ‘Time to leave: Contextual and individual explanations for the timing of leaving home’. De promotie vangt om 12.00 uur aan en is vrij toegankelijk.