Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
wetenschap

Video | Deze UvA'er bouwt de allernauwkeurigste klok ooit

Mina Etemad,
26 november 2018 - 11:26

Al onze klokken beginnen op een gegeven moment wel een beetje voor of achter te lopen. Niet erg handig als je bijvoorbeeld telefoonnetwerken of gps-signalen heel precies op elkaar af wil stemmen. Natuurkundige Florian Schreck werkt aan een zogenoemde optische atoomklok, die slechts één seconde achterloopt op het ontstaan van het heelal.

Zo’n atoomklok werkt op basis van de trillingen van een bepaald soort atoom: een atoomkern neemt wat energie op, die daarna wordt uitgezonden in de vorm van een bepaalde trillingsfrequentie. In dit geval is dat een zichtbare lichtgolf, die je vervolgens kunt vertalen met een laser. In feite laat je het laserlicht op dezelfde frequentie trillen als het atoom. Die frequentie kun je doorvoeren naar elektronische apparaten, waardoor een klok gaat tikken.

 

Het lab van Schreck is al een tijdje bezig om de techniek te verfijnen. Onlangs kreeg hij met een aantal andere Europese wetenschappers tien miljoen euro van de Europese Unie om zo’n atoomklok daadwerkelijk te bouwen.