Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Corpnet (UvA)
wetenschap

Nederland grootste doorsluishaven naar belastingparadijzen

Henk Strikkers,
24 juli 2017 - 13:00

Nederland is verantwoordelijk voor 23 procent van alle investeringstromen naar belastingparadijzen en is daarmee de wereldwijde nummer 1. Dat stellen UvA-politicologen en -informatici vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports van Nature.

De onderzoekers van Corpnet, het UvA-instituut dat onderzoek doet naar corporate control, hebben op grote schaal data geanalyseerd om erachter te komen hoe grote bedrijven geld naar belastingparadijzen sluizen en naar welke paradijzen dat dan gaat. Ze analyseerden daarvoor informatie van 98 miljoen firma’s en 71 miljoen eigendomsrelaties.

 

De Britse Maagdeneiland en Nederland op 1

Op basis van die analyses probeerden de UvA’ers OFC’s (offshore financial centers) vast te stellen. Ze vonden 24 zogenaamde sink-OFC’s, jurisdicties die buitenlands kapitaal proberen aan te trekken en vast te houden. De Britse Maagdeneilanden is de grootste, gevolgd door Luxemburg, Hongkong, Jersey en Bermuda.

Vijf hoogontwikkelde landen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van het doorgesluisde kapitaal

De onderzoekers van Corpnet onderzochten echter ook via welke landen die geldstromen in de zogenaamde sink-OFC’s terecht komen. Die doorstroomlanden noemen ze conduit-OFC’s. Vijf hoogontwikkelde landen (Nederland,  Groot-Brittannië, Ierland, Singapore en Zwitserland) blijken verantwoordelijk voor bijna de helft van het doorgesluisde kapitaal. Nederland heeft met een aandeel van 23 procent de twijfelachtige eer om op 1 te staan, voor Groot-Brittannië met 14 procent.

 

De laatste jaren is veel aandacht voor deze OFC’s, met name na grote lekken als de Lux Leaks, de Panama Papers en de Swiss Leaks. De Europese Unie heeft sinds de financiële crisis veel moeite gestopt in het aanpakken van landen die belastingontwijking faciliteren, maar dit had tot op heden slechts een beperkt effect.

 

Doorsluishavens aanpakken

Volgens de onderzoekers van Corpnet kan hun onderzoek helpen bij het aanpakken van belastingontwijking. Zij stellen dat het aanpakken van de doorsluishavens zoals Nederland, effectiever kan zijn dat het aanpakken van de daadwerkelijke belastingparadijzen. Er zijn immers maar een beperkt aantal landen die kunnen fungeren als doorsluishaven.

 

Het artikel ‘Uncovering Offshore Financial Centers: Conduits and Sinks in the Global Corporate Ownership Network’ in Scientific Reports is hier te lezen.

Lees meer over