Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sponge (cc, via Wikimedia Commons)
wetenschap

Ritalin zorgt voor langdurige verandering in kinderhersenen

Willem van Ewijk,
3 augustus 2016 - 17:00

Ritalin heeft een langdurig effect op kinderhersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC dat vandaag in vaktijdschrift JAMA Psychiatry verschijnt. Het medicijn dat veelal wordt voorgeschreven bij kinderen met ADHD zorgt ook nadat de behandeling is gestopt nog voor een hogere concentratie van dopamine in de hersenen.

Ritalin verhoogt het dopamineniveau in de hersenen, waardoor ADHD-patiënten zich beter kunnen concentreren. Het AMC onderzocht het dopaminesysteem in de hersenen van kinderhersenen en volwassen hersenen en stuitte daarbij op een groot verschil.

 

Ongeveer vijftig kinderen van tien tot twaalf jaar, allemaal gediagnosticeerd met ADHD, kregen gedurende vier maanden of ritalin of een placebo toegediend. Bij een testgroep van ongeveer vijftig volwassenen deden AMC-onderzoekers hetzelfde. Zowel voor als na de behandeling werd een MRI-hersenscan gedaan. Bij de kinderen werd een week na de behandeling nog steeds een verhoogde concentratie dopamine in de hersenen waargenomen, terwijl dit bij de volwassenen niet zo was. Ook was de doorbloeding op de hersenen in reactie op de ritalin een week na het stoppen van de behandeling bij kinderen verhoogd.

‘Het gebruik van ritalin bij kinderen moet goed worden afgewogen tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn’

Langdurige verandering

‘Het lichaam breekt ritalin binnen een dag af, dus als we na een week verschil vinden, dan duidt dat op een langdurige verandering in de hersenen,’ aldus Liesbeth Reneman, de hoogleraar translationele neuroradiologie die samen met promovendus Anouk Schrantee het onderzoek deed.

 

Volgens onderzoekers duidt dit op een ‘langdurige verandering’. Hoe lang deze verandering waarneembaar is en of de verandering in het dopaminesysteem chronisch is, moet nog worden onderzocht. Reneman en Schrantee zeggen dat het onderzoek ‘leert dat het gebruik van ritalin bij kinderen goed moet worden afgewogen tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn’.

 

De kinderen zullen terugkomen voor vervolgonderzoek als ze achttien zijn en nog een keer als ze jongvolwassen zijn, zo rond de 21 jaar, zegt een woordvoerder van het AMC in een toelichting.

Lees meer over