Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Thirza Lont
preview

UvA-studenten houden inzamelingsactie voor Oekraïne 

Thirza Lont,
2 maart 2022 - 16:59

Op de UvA kun je sinds deze week op een aantal locaties medicijnen, dekens of zeep afleveren voor Oekraïense vluchtelingen in Oost-Europa. Deze actie is georganiseerd door studentenorganisatie Students for Ukraine.  

Luiers en poedermelk: dat is waar de Oekraïense vluchtelingen in Oost-Europa grote behoefte aan hebben. Er is ook vraag naar hygiëneproducten zoals zeep, maandverband en tampons. Deze spullen worden ingezameld bij de organisatie Students for Ukraine bij het Science Park en op de Roeterseilandcampus. De donaties gaan uiteindelijk naar de Noord-Poolse stad GdaƄsk. Vrijdag wordt waarschijnlijk de eerste lading opgehaald bij de UvA. Hoe dit logistiek precies te werk gaat weet de organisatie Students for Ukraine nog niet.

 
Op Roeterseiland is de toestroom van donaties op woensdag, de eerste dag van de inzamelingsactie, groot. Elke vijf minuten komt wel een student het Crea Cultuurcafé binnen. Ze vragen aarzelend waar ze tussen alle spullen hun tas met donaties kunnen neerzetten. Sommige studenten komen met een hele doos vol medicijnen, andere lopen met enorme tassen met dekens naar het afleverpunt. In de tussentijd is student Jesse van Ravels (22, interdisciplinaire sociale wetenschappen) druk bezig de grote hoeveelheid spullen te sorteren.

Foto: Thirza Lont
Jesse van Ravels

‘Ontzettend blij’
Students for Ukraine is gloednieuw: de organisatie werd zaterdag opgericht naar aanleiding van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Aanvankelijk begon de organisatie in Delft, waarna vier andere universiteiten zich via studentenorganisaties aansloten. Daarvan is de UvA er één, Jesse is de contactpersoon. Toen hij te horen kreeg dat de organisatie studenten zocht om mee te doen was hij gelijk enthousiast. ‘De Oekraïense vluchtelingen hebben zo snel mogelijk spullen nodig, vandaar dat ik mijn dagelijkse bezigheden naar de achtergrond heb geschoven. Het grootste gedeelte van de dag ben ik nu hiermee bezig.’ Jesse is ontzettend blij met de hoeveelheid spullen die studenten meenemen, al weet hij niet precies hoeveel er tot nu toe in totaal is ingezameld.


Donateur Maaike van der Vliet (19, eveneens student interdisciplinaire sociale wetenschappen) ziet dat onder haar studiegenoten veel draagvlak is voor het initiatief. Veel van hen doneren spullen en zijzelf brengt een tas medicijnen mee. ‘Ik stond in de Albert Heijn en ik heb daar bijna het hele schap met medicijnen leeggekocht.’ Waarom ze doneert? ‘Ik ben heel erg bezig ben met het conflict. Het voelt namelijk dichterbij dan andere oorlogen omdat het in Europa is. Dat vind ik best eng. Laatst in de trein dacht ik erover en ik werd helemaal emotioneel.’

‘De omstandigheden zijn slecht en er is een tekort aan medicijnen en babyspullen’

Meerdere acties voor Oekraïne 
De locaties op de Roeterseilandcampus en op Science Park zijn niet de enige twee inzamellocaties op de UvA. Zo heeft de Centrale Studentenraad óók een afleverpunt voor donaties in Crea. Andere acties zijn georganiseerd door bijvoorbeeld de Poolse Bibliotheek en de Russisch-Orthodoxe parochie. Daarnaast houdt student Julia Kipperman een sponsorloop van haar huis naar de Oekraïense ambassade in Den Haag om geld in te zamelen.

  
Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn meer dan een half miljoen Oekraïense burgers op de vlucht. De meeste hiervan worden opgevangen in buurlanden, zoals Polen, Roemenië en Hongarije. De omstandigheden zijn daar slecht en er is een tekort aan middelen zoals medicijnen, babyspullen en dekens. Oekraïense vluchtelingen worden ook in de rest van Europa opgenomen, zo ook in Nederland. Enkele dagen terug arriveerden de eerste gevluchte Oekrainers in Ter Apel, en inmiddels ook in Amsterdam.