Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Raad van Europa
opinie

Benmiloud | De toren van Babel

Hadjar Benmiloud,
10 maart 2016 - 08:21

Voor internationale vrouwendag kreeg ik van het Europarlement een treinticket, een perskaart en een hotelovernachting in Brussel om een seminar bij te wonen over vrouwelijke vluchtelingen. Ik voelde me als Angelina Jolie die niet weet in welke film ze speelt.

Van het Europarlement kon ik me altijd moeilijk een voorstelling maken, behalve dat het een groot gebouw moest zijn met veel zalen en microfoontjes, waar veel dingen worden besloten door allerlei mensen uit verschillende landen.

 

Ikzelf leerde die dag van alles over vrouwelijke vluchtelingen: ondanks onze beeldvorming over vluchtelingen door foto’s van boten vol mannen, is meer dan de helft van de huidige vluchtelingen vrouw of kind. Dat hoorde ik in vier verschillende talen en ik voelde me verplicht het weer terug naar het Nederlands te vertalen. Tussendoor vroeg ik me soms af of het Europarlement niet één grote pr-actie was voor het Europarlement zelf. De mensen in de lange gangen zagen er niet uit alsof ze beslissingen namen. Sommige groepen waren op schoolreisje, sommige journalisten dachten dat ze het hadden gemaakt, sommige expats bespraken buiten hun loopbaan: ‘You have to think about your own career here, really.’ Wat we precies aan het bouwen zijn daar weet ik niet, maar groot is Fort Europa wel. Daar kunnen best wat vluchtelingen bij.

55 procent vrouwelijke vluchtelingen heeft aan politieke vertaalspelletjes geen boodschap

De architectuur van het Europarlement is gebaseerd op een schilderij dat De Toren van Babel heet: een eindeloos hoge toren met veel halve ringen. Op een van de eerste campagneposters voor de Europese Unie stond ook de toren van Babel afgebeeld, met de slogan: Europe. Many tongues, one voice.


In het oorspronkelijke Bijbelverhaal over de toren van Babel wordt god zo boos op Nimrod die met zijn veel te sterke volk een toren tot aan de hemel probeert te bouwen, dat hij hen allemaal straft met zo veel verschillende talen dat ze elkaar niet meer kunnen verstaan. De toren valt om. Ik heb bij het seminar maar zoveel mogelijk aantekeningen in cijfers gemaakt: 55 procent vrouwelijke vluchtelingen heeft aan politieke vertaalspelletjes geen boodschap.